Welkom


Welkom op mijn trektochten- en wandelweblog. Na maanden van trainingswandeltochten maak ik eenmaal per jaar een trektocht. Meestal in de bergen. Het verslag daarvan zet ik op dit weblog. In 2011 heb ik er voor gekozen ook de dagwandelingen in aparte blogberichten te publiceren. Tegelijkertijd rijg ik die berichten op een afzonderlijke pagina aaneen tot een compleet verhaal. (Zie de rechter kolom). Mijn bedoelingen met deze verhalen staan te lezen in 'Over mij', hieronder in de linker kolom. Veel lees- en kijkplezier.
Groet Frans

vrijdag 9 april 2021

Wandelen Eeskooterpad, klompenpad bij Otterlo

 Eeskooterpad

8 april 2021
15 km

Otterlo, Recreantenuitlaatgebied

Recreant
Wij begonnen verkeerd in Otterlo. We hadden onze auto gewoon langs een weg geparkeerd. Even later zagen we dat dagrecreanten naar een speciale parkeerplaats mogen. Dat er ook andere soorten recreanten zijn in Otterlo dat leert het Eeskooterpad je al wandelend. 
Als je in een woordenboek zoekt naar de uitleg van het woord recreant dan doet Otterlo het indringend goed in het aantrekken van de verschillende verschijningsvormen: 1) Iemand die ergens verblijft ter ontspanning 2) Kampeerder 3) Liefhebber 4) Niet wedstrijdsporter 5) Toerist 6) Vakantieganger. Deze komen uit het puzzelwoordenboek.
Dit komt al aardig in de buurt van de praktijk in Otterlo. Maar in Otterlo gaan ze verder bij dit lokale verdienmodel: je trekt van het ene vakantiepark naar het andere en in het buitengebied is het een voortdurende afwisseling van groepsaccommodaties, gewone campings, mini-campings en svr-campings. En reken maar dat er op een koude aprildag met natte sneeuw ook al caravans en campers staan. Recreatie is hier een jaarvullende bezigheid. Voor de vakantieparken van tegenwoordig geen probleem. Het zijn allang geen omgebouwde schaftketen meer. Het zijn heuse huizen, glampingconstructies en geriefelijke containerwoningen waarin de recreant zich ontspant.
Voor een mini-camping heeft het Kikkergat een aanzienlijk loods
Op www.woorden.org/ lees ik bij de omschrijving van recreant: 'iemand die voor zijn plezier en ontspanning op pad gaat, meestal naar een plek waar ook veel andere mensen zijn'. Ik denk dat het in Otterlo binnenkort als de temperaturen omhoog gaan behoorlijk druk zal zijn. We hadden dus geluk dat we, weggedoken in onze capuchon, alleen met ons tweeën over de stuwwallen liepen. Dat is de plek waar de recreanten worden uitgelaten. En niet zonder reden, een prachtig stuk natuur daar op de rand van de Otterlose Heide en het Otterlose Bos.
Inkomensvorming in de agrarische sector
Na de Dorpstraat en een korte omleiding over een weide bereik je 'Herenboerderij De Houtkamp'. Je wordt er via pijlen over verschillende delen van het erf geleid. Zonder het lezen van de website weet je dan al dat hier de inkomensbronnen breed gespreid zijn. Niet alleen boer, maar ook bed&breakfast en groepsaccommodatie. Zelfs het Herenhuis staat voor een deel te huur.
De grote ren voor de kinderboerderij is pasvertragend, omdat je pal langs de dieren wandelt. S
ierduiven, pauwen, konijnen, kippen, alles loopt er prachtig door elkaar. Zo vlak bij de ingang van het nationale park De Hoge Veluwe, met het museum Kröller Müller, een aantrekkelijke locatie.
Stuwwallen
Met al onze wandelingen over de Veluwe komen we zo langzamerhand tot de vaststelling dat stuwwallen veel breder verspreid zijn dan de bekende rij langs de Lek en Neder-Rijn. Begin dit jaar liepen we al rond Lunteren op onverwachte hoogtes en ook hier bij Otterlo mogen we weer omhoog. 
Over en tussen de wallen voert het pad naar vakantiepark De Zanding. Vakantiehuisjes is daar een te beperkende omschrijving,  vakantievilla's komt meer in de buurt. Wat een luxe. Alleen al met de omtrekking van de helft van dit park ben je tien minuten bezig. Voldoende tijd om onze indrukken van deze vorm van recreëren te updaten. Naar het volgende vakantiepark met rietgedekte huizen is het slechts 1 bos van vijfhonderd meter verder. De horeca bij dit Europarc is dicht en de overdekte tafel op de heide is wel erg luchtig met de harde wind. Een rust stellen we uit tot aan de achterkant van dit park op een bankje tussen de bomen. In de luwte genieten van thee met gevulde koeken. Het is verbazend hoeveel al die iele stammen toch de wind weten te breken.
op weg naar Kampeerboerderij Woudegge
voor de betere familiereünie of schoolkamp
Groepje groepsaccommodaties
Door de uitlopers van het Roekelse Bos trekken we verder in westelijke richting en stuiten bij de bosuitgang op voor ons bekende tenten. Legertenten waarin wij zelf menige nacht hebben doorgebracht. Deze zijn echter van groepsaccommodatie Het Mussennest. De hele opstelling roept herinneringen uit het verleden op waarbij wij alles vertalen naar een kantinetent met er naast een appelplaats. Wat ontbreekt is een vlaggenmast voor het hijsen van de nationale driekleur. 
Hoe leuk zijn die groepsuitjes eigenlijk? De accommodaties liggen zover van de bebouwde kom dat je niet makkelijk kunt ontsnappen. Zouden ze tegenwoordig nog nachtelijke droppings doen met deze groepen of is dat bij voorbaat kansloos met jeugd die met google maps eerder terug is dan de leiding.
groepsaccommodatie De Boomstronk
Het moet een profijtelijke activiteit zijn want binnen een kilometer verder passeren we nog twee van die accommodaties. Spartaanse ideeën over deze vorm van recreatie zijn ook gedateerd als je de verzorgde uitstraling van de gebouwen ziet. Vooral de woning van de eigenaar ziet er goed uit.
Minicampingland
Via een overpad langs een boomkwekerij bereiken we Stoerterij Willemien. Bij Willemien zien de boxen er van veraf uit als een groepsaccommodatie, maar bij nadering en omtrekking blijkt het echt om paarden te gaan. Wellicht kun je er ook overnachten. 
Vanaf de stoeterij betreedt je een gebied waar de route makkelijk aan de hand van de minicampings kan worden beschreven. "Ga van minicamping Nieuw Beekdal naar kampeerboerderij Peppelenburg". Gelukkig zijn er duidelijke bordjes die ons langs al deze landelijke overnachtingsplekken voeren. 
Bij schaapskooi Eeskooten verrijkt een informatiebord onze kennis van de lokale geschiedenis. Daarna stoten we door naar minicamping 't Kikkergat waar de eerste campers al in de wei staan. Tegenover 't Kikkergat lijkt het wel een rododendronwoud. Zover je kunt kijken staan er grote en kleine exemplaren wachtend op hun verkoop. 
De route maakt daarna een beetje gekunsteld nog een omtrekkende beweging door het bos vlakbij schietterrein de Harskamp. De schietgeluiden zijn net als bij de Trage Tocht Hoenderloo van anderhalve maand geleden niet van de lucht. Alleen toen liepen wij in februari in T-shirt en nu in vier lagen bovenkleding met regenjack. De moderne recreant laat zich niet stoppen door het nieuwe klimaat. Hij gaat door anders wordt het zo stil in Otterlo.


De beschrijving en de  kaart van dit pad is te vinden op het Eeskooterpad

Voor al mijn andere wandelingen in Nederland zie:
mijn wandelingen in Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten