Welkom


Welkom op mijn trektochten- en wandelweblog. Na maanden van trainingswandeltochten maak ik eenmaal per jaar een trektocht. Meestal in de bergen. Het verslag daarvan zet ik op dit weblog. In 2011 heb ik er voor gekozen ook de dagwandelingen in aparte blogberichten te publiceren. Tegelijkertijd rijg ik die berichten op een afzonderlijke pagina aaneen tot een compleet verhaal. (Zie de rechter kolom). Mijn bedoelingen met deze verhalen staan te lezen in 'Over mij', hieronder in de linker kolom. Veel lees- en kijkplezier.
Groet Frans

maandag 12 maart 2012

Waterliniepad, Culemborg - Leerdam;

nat zonder inundatie
Geen waterdichte jas op
het verkeerde moment


wel waterdichte jas op
het goede moment

Wat een takkenweer de laatste twee uur. 
Met een doorweekte jas liep ik de laatste kilometers tussen Culemborg en Leerdam want mijn moderne, ademende, waterdichte en winddichte regenjack was zu hause.  Wel heel toepasselijk op deze woensdag in maart in een omgeving van twijgen en takken in schermen en percelen. Volgens mij noemen ze dat grienden. Van de website van de firma van Schaik leerde ik;

Een griend is een bos, meestal met een moerasachtige ondergrond, met als belangrijkste vegetatie pollen waaruit takken groeien. De meest voorkomende houtsoorten zijn wilg en els.    
Een natuurlijke griend...
Een natuurlijke griend...
...en nog één
...en nog één

De mannen die de takken oogsten uit de griend worden rijswerkers genoemd. Dit beroep behoort tot de oude ambachten. ...Op de foto's van de site zie ik dat de twijgen nog gebruikt worden voor beschoeiingen, geluidschermen, tuindecoraties, zinkstukken en soortgelijke zaken.

Iedere wandeling pikken wij weer wat op, is het geen inundatiebank dan zijn het wel grienden. Het komt zomaar aangewaaid. En vorige week woensdag waaide het nog niet eens zo hard.

Voor degenen die het Waterliniepad gaan lopen is een bezoek aan de binnenstad van Culemborg zeker de moeite waard. Het heeft een mooie Markt met een prachtig stadhuis. Geleid door de aanlooproute in de gids kwamen wij er vanaf het station via de Varkensmarkt en de toegangstoren vanzelf terecht.

Varkensmarkt


het stadhuis van Culemborg
Toegangstoren tot de markt gezien vanaf de Varkensmarkt

Op de Markt, maar ook op de route naar de aansluiting met het Waterliniepad bij het veer, zijn verschillende mogelijkheden om koffie te drinken. Wij waren blij dat we om 10.20 al terecht konden bij 'Willemien-eetwaar'. Een verrassend mooi ingerichte winkel vol culinaire cadeau's en je kunt er dus ook nog koffie en thee drinken aangevuld met 'zelfgemaakte lekkernijen'  (potentiële damesclub of quiltbee locatie, schat ik in, http://www.willemien-eetwaar.nl).


Op weg naar het veer kom je ook nog langs de voormalige wachtkamer van het veer met het belendende peilgebouwtje.

Na de onderdoorgang van de spoorbrug kom je weer in de wereld van de waterlinie in het rivierengebied. Parallel aan de Lek loop je door de uiterwaarden en nieuwe natuur naar het gerestaureerde 'Werk aan het Spoel' waar ook een restauratiemogelijkheid is. Maar niet geopend op een woensdagochtend in maart.
De Lek bij de Baarsemwaard

Galloway koeien ter hoogte van het Werk aan het Spoel


Werk aan het Spoel

Sluizen vormen voor een inundatiesysteem onmisbare bouwwerken. Voor een verdediging die daarop is gebaseerd zijn het dus kritieke punten die ten koste van alles in eigen handen moeten blijven. Het is niet verwonderlijk dat veel van de forten van de Waterlinie bij sluizen zijn aangelegd. De sluis bij het Werk aan het Spoel bestaat niet meer maar als wij even later Fort Everdingen bereiken is die combinatie zeer duidelijk te zien met de hoge sluisbeer direct oost van het Fort.

Een sectorsteen noord-oost van de gracht rondom Fort Everdingen met op de achtergrond de sluisbeer

Om de verdediginswerken van de waterlinie beter te beschermen tegen modernere wapensystemen zijn er tussen de eerste en de tweede wereldoorlog veel zogenaamde groepsschuilplaatsen gemaakt; betonnen bunkers die je vaak rondom de oudere forten ziet. 
Op onze gang over de Lekdijk terug richting het Werk aan het Spoel zien we dat ook de eeuwige strijd tussen mobiliteit en contra-mobiliteit niet aan de waterlinie is voorbij gegaan. Boven op de dijk staat nog een replica van een tankhindernis van vlak voor de tweede wereldoorlog. Er staat een foto bij hoe militairen ooit met vertrouwen de toekomst tegemoet zagen.Bij het Werk aan het Spoel gaat de route weer echt verder in zuidelijke richting met zicht op de Diefdijk die parallel loopt op een kilometer in westelijke richting. De route gaat weliswaar niet pal over deze verdedigingslijn maar de huidige route zonder veel verkeer wandelt veel rustiger. Met een goed wandelpad kom je pal langs de vreemde kogelvanger, die als een modern kunstwerk in de open vlakte staat.

Kogelvanger waar eens een schietbaan lag. Op de achtergrond het 'Werk aan het Spoel'.


We passeren de inundatiebank waarover ik al eerder berichtte en bereiken de A2. Tot 2004 hingen bij het viaduct over de A2 de waterkeringen als guillotine-messen boven de snelweg. Nu herinneren alleen de gerestaureerde bunker en enkele groepsschuilplaatsen nog aan de Waterlinie. Direct ten zuiden van de overgang staat een prachtig doormidden gezaagde groepsschuilplaats. Het geeft een goed beeld van het dikke betonnen dak en de indeling van de bunker. De hoekige ingang laat zien dat er niet zomaar naar binnen geschoten kon worden. Het verblijf moet redelijk spartaans zijn geweest, maar als je beschoten wordt door artillerie of vanuit de lucht let je daar wat minder op.


Vanaf de wiel De Waal begon het deze woensdag te regenen.  Langs de Culemborgse Vliet ging ons tempo  daarom omhoog en werd onze blik verkokerd naar de horizon. Na een snelle passage van het 'Werk op de Spoorweg' volgde een uur later de passage over dezelfde spoorweg terug naar huis.

Langs de Culemborgse Vliet over de Acquoyseweg richting Leerdam

4 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je een leuke quilt-verzamelplaats gevonden hebt, maar wat ik zou willen weten is het volgende, is er ook een quiltwinkel in Culemborg? Super dat jullie zo 'on the look out' zijn voor de quiltende onder ons! Ik weet dat echt te waarderen! En zo'n bunker, quiltje erin, is dat ook gelijk een stuk gezelliger, want waarom zou je in een mistroostende omgeving moeten zijn als je beschoten bent. Kun je het even goed opleuken met wat gezelligs!! Op naar de volgende wandeling, de volgende quilt tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste quiltster,
   Als ik in Culemborg ben ga ik meestal naar Stoffenhuis Langhorst, Everwijnstraat 12, 4101 CG Culemborg, Tel. 0345 530226. Maar als je weinig tijd hebt kun je ook goed terecht bij Rinske Stevens Design BV, Pascalweg 25H, 4104 BE CULEMBORG, Tel: +31 (0) 345 683714. Maar dat is meer een website voor de tussenhandel. Ik hoop dat ik je hiermee verder heb geholpen. Voorlopig kom ik niet in Culemborg maar ik zal in de toekomst in mijn wandelverslagen wat completer zijn in mijn quiltadviesen.
   Met vriendelijk groet; Walk and See

   Verwijderen
 2. Het is een heerlijk verhaal Frans, opgeleukt met informatie waar wij quiltsters in geinteresserd zijn. Reden genoeg om in een volgend logje een verwijzing naar jouw weblog te maken. Straks krijg je reacties uit heel quiltend Nederland, let maar op. Dank voor de leuke linkjes.
  Even een bijdehand advies: kijk even op buienradar voordat je gaat wandelen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor alle info, Frans!
  Een vraagje zou je deze quiltster, die ook een babybutler en kraamvrouwencoach is, tips kunnen geven waar je ooievaars ziet?
  ;o)

  BeantwoordenVerwijderen