Welkom


Welkom op mijn trektochten- en wandelweblog. Na maanden van trainingswandeltochten maak ik eenmaal per jaar een trektocht. Meestal in de bergen. Het verslag daarvan zet ik op dit weblog. In 2011 heb ik er voor gekozen ook de dagwandelingen in aparte blogberichten te publiceren. Tegelijkertijd rijg ik die berichten op een afzonderlijke pagina aaneen tot een compleet verhaal. (Zie de rechter kolom). Mijn bedoelingen met deze verhalen staan te lezen in 'Over mij', hieronder in de linker kolom. Veel lees- en kijkplezier.
Groet Frans

woensdag 9 oktober 2024

Romeinse Limespad: wandelen van Alphen aan de Rijn naar Zoeterwoude-Dorp

  Groene Hart-polders

Zaterdag 5 oktober 2024
19 + 1,5 kilometer

Natuurgebied De Wilck, een weidevogelgebied
Veenweides, sloten, weteringen, vaarten
Veenweides, sloten, weteringen, vaarten en boomkwekerijen zijn de herinneringen aan deze prachtig zonnige wandeldag in oktober van Alpen aan de Rijn naar Zoeterwoude. Vanuit Station Alphen aan de Rijn zijn we in één doorgaande beweging de stad uitgelopen. Zelfs acrobaten boven een rotonde lieten ons slechts kort vertragen. Nog net tijd voor een snelle foto van watervogels onder een brug en een ijsvogel die de mensheid op zijn gemak bekijkt. Ook de Romeinen hebben we met rust gelaten in hun Museum Archeon. We willen door naar de groene wereld buiten Alphen.
Rietveld
Met het passeren van de onderdoorgang van de vierbaans N11 laten we in één klap de stad achter ons en staan we ook echt in het groen. Als nieuwelingen in dit gebied weten we nog weinig van namen. Geen idee dat we over het onverharde Rietveldsepad lopen dat de polder Rietveld prachtig omtrekt en uitkomt in de kassen- en vooral boomkwekerijen-enclave Rietveld.
Over de Burgemeester Smitweg trekken we langs smalle maar diepe percelen. Allemaal van elkaar gescheiden door keurig beschoeide sloten. Waarschijnlijk ben je zonder beschoeiing zo je land kwijt als het veen de sloot in zakt. Achter de meeste voorhuizen staan grote kassen, boompjes in aanplant en ernorme plateau's bedekt met worteldoek voor honderden of duizenden boompjes en struiken in potten. Links en rechts worden pompoenen aangeboden. Halloween is zeker weer in aantocht. Echt Nederlands.
Kerkvaartpad
Het Kerkvaartpad is een verraderlijk pad als je niet goed oplet. Bij café Klein Giethoorn begon het al. Er was een besloten bijeenkomst. Misschien was het wel een pop-up kerk zo serieus werd er gekeken. In ieder geval geen koffie voor ons. Dan maar verder en ontspannen kijken naar de Rietveldse Molen. Een prachtig onderhouden molen die volledig in bedrijf zijn schoonheid liet zien. Ons bracht het tot vragen hoe hard die wieken gaan en hoe die zeilen op het lattenwerk ingehaald worden. Het bleef stil. Dan maar een boterham en een slok water. 
Over het Kerkvaartsepad langs de Kerkvaart
Rietveldse molen
Als je over de Kerkvaart vaart zul je waarschijnlijk wel bij de kerk komen. Bijvoorbeeld die van Hazerswoude. Maar als je mij volgt over het Kerkvaartpad dan loop je dood op de Oostvaart en moet je weer sip mee terug naar een brug waar dezelfde eenden nog steeds in conclaaf zijn. Wel zie je twee keer de mooie treurwilgen.
Jeu de Boer
Met een passage van de brug over de Kerkvaart bereiken we de Burgemeester DenHollanderweg. De tweede burgemeesterweg vandaag. Publieke functies hebben hier nog waardering. Deze burgemeester brengt ons bij de Oostvaart met aan de overkant de tweede molen; De Blauwe Wip. De Wip staat er goed bij, maar de molenaarswoning heeft een doortochtstatus.
Bij schutsluis De Ambachtspolder draaien we af richting Hazerswoude-Dorp. Maar met dat dorp zullen we geen kennis maken omdat onze Romeinenroute de weilanden inslaat en gebruik maakt van de Oostvaartroute door de Westgerepolder. Hoewel het toch al een paar dagen droog is liggen er nog diverse plassen op het gras van deze polder. Het loopt zwaar. Hoe zal dat zijn als het een tijd flink regent zoals eind vorig jaar? 
Even verder worden we afgeleid door een ram met een inktkussen onder zijn buik. Zo te zien aan de blauwe konten van de ooien heeft hij niet stil gezeten. Ook als wij passeren lopen er verschillende groupie-ooien enthousiast om hem heen.
Na 1300 meter langs een sloot en wat zigzaggen door de weilanden zijn ook wij enthousiast, maar dan bij het zien van een goed verscholen terras aan de achterkant van een boerenstal. We strijken neer bij Jeu de Boer, een recreatieboerderij met typische activiteiten. Op hun site lees ik vertier als boerengolf en 'kloten langs de sloten'.
Wij houden het rustig bij een koffie met appelgebak. Dat is al uitdagend genoeg.
De Wilck
De knie van Frank houdt zich goed. Zo goed dat Frank van enthousiasme een gedicht declameert waarmee hij ooit succes oogstte. Dan weet je dat het een goede wandeldag is. Hoe een groen landschap allerlei kunstzinnigheid opwekt. Het betekent ook dat we de bushalte op de Galgweg negeren en gaan voor negentien kilometer met als eindpunt de bushalte van Zoeterwoude-Dorp.
Op de Vierheemskinderenweg passeren we voor de laatste keer vandaag een aantal kassen met mooie bloemen. Om deze bloemen een beetje modern en sophisticated aan de mens te brengen heet het bedrijf Star Quality. Echt Nederlands.
Na een kilometer asfalt duikt de route gelukkig de rust van het natuurgebied De Wilck in. Dit veenweidegebied is volgens de informatie bij de uitkijkpunten een eldorado voor vogels als kieviten, grutto's en veldleeuweriken.
Via Weipoort naar Zoeterwoude
Na het natuurgebied De Wilck kom je weer in gewone weilanden waar op deze zonnige dag de boeren nog gauw een laatste snee van het land halen. Voordat we een weiland langs het Weddepad gepasseerd waren had een grasopraper binnen vijf minuten de lange rijen aangeharkt gras, de wiersen, opgeslurpt.
Voorbij de lintbebouwing van Weipoort, hoe toepasselijk, mogen we een finale ruk door de weilanden maken naar de rand van Zoeterwoude-Dorp. Dwars door een langzame rij koeien op weg naar de stal en over verschillende loopplanken doorkruizen we een vijftal weides. Er is geen looppad te ontwaren en we oriënteren ons met de routestickers op de paaltjes bij de loopplanken. 
de skyline van Zoeterwoude-Dorp
Mooi lopen deze laatste twee kilometer door het groen. Hier moeten we voorlopig op teren, want onze volgende wandeling zal verhard zijn en ons uitleggen wat de Romeinen in Leiden hebben gedaan. Tot dan.

Zie al mijn wandelingen in Nederland