Welkom


Welkom op mijn trektochten- en wandelweblog. Na maanden van trainingswandeltochten maak ik eenmaal per jaar een trektocht. Meestal in de bergen. Het verslag daarvan zet ik op dit weblog. In 2011 heb ik er voor gekozen ook de dagwandelingen in aparte blogberichten te publiceren. Tegelijkertijd rijg ik die berichten op een afzonderlijke pagina aaneen tot een compleet verhaal. (Zie de rechter kolom). Mijn bedoelingen met deze verhalen staan te lezen in 'Over mij', hieronder in de linker kolom. Veel lees- en kijkplezier.
Groet Frans

maandag 8 mei 2023

Romeinse Limespad: wandelen van Wijk bij Duurstede naar Odijk

Mooi Jaagpad

Zaterdag 6 mei 2023
18 kilometer


Tussenoplossing
Eindelijk na anderhalve maand blessurefrustratie weer een keer op pad. Verder met het Romeinse Limespad. Het liefst zou ik in een keer de 30 km tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht lopen, maar dat is geen verstandige opbouw en daarvoor krijg ik Frank ook niet warm. Dus letterlijk een tussenoplossing: van Wijk naar Odijk, 18 kilometer. 

Kromme Rijnpad
Het is dat er in de gids staat dat we over het Limespad lopen anders zou ik het gewoon het Kromme Rijnpad noemen. Hier heb ik de laatste jaren al drie keer gelopen. Een mooi pad met veel afwisseling. Veel gaat over het oude jaagpad langs de Kromme Rijn dat je van de ene naar de andere woonkern leidt. De start in Wijk bij Duurstede en dan via Cothen en Werkhoven naar Odijk. 
Geranium en Groenmarkt in Wijk bij Duurstede (foto van internet)
Wijk bij Duurstede
De bus brengt ons naar de Steenstraat in Wijk bij Duurstede, vlakbij het oude centrum en slechts 200 meter om op de route te komen bij de Markt. Als wij daar passeren is het er onverwacht druk door de 36ste Geranium en Groenmarkt. Het is nog te vroeg voor een break dus wij duiken linksaf de Rijnstraat in en slingeren ons langs de Grote Kerk de oude kern uit naar een doodlopende tak van de Kromme Rijn. Het is er zo dood dat je er niet mag zwemmen.
Grote Kerk van Wijk bij Duurstede
De rest van de route in Wijk bij Duurstede lopen we ons langs de Kromme Rijn warm door plantsoenen, bloemenweides en volkstuinen voordat we de bebouwde kom verwisselen voor een jaagpad aan de noordzijde, het Groenewoudpad. Het woud is wel van beperkte omvang, maar toch een lekker stukje over onverharde ondergrond.
Het Groenewoudpad
Cothen
Een kilometer na het Groenewoudpad steken we de Kromme Rijn weer over naar de zuidelijke oever en vervolgen onze weg over het Zandpad langs boomschermen naar de oude kern van Cothen.
over het Zandpad
aan het Zandpad
Frank begint al over het horecateken op de kaart. Nog even geduld. Eerst enkele mooie straatjes bekijken bij de protestantse kerk met de Toffe Peer, de Kromme Rijn weer oversteken, het kasteel Rhijnestein passeren en dan zal dat terras zich aandienen.
de Toffe Peer vlakbij de Brink van Cothen
de toegang naar de protestantse kerk
de kerk vanaf de brug over de Kromme Rijn bij Rhijnestein
de Kromme Rijn bij Kasteel Rhijnestrein
het poortgebouw van Kasteel Rhijnestein
We strijken met instemming van de bediening neer op het nog gesloten terras. Als onze tafel is schoongemaakt kunnen we ook echt bestellen. Met een opmerking over de heftige regen van gisteren komen we er achter dat de bediening uit Nijkerk komt. Een stadgenoot dus. In tijden van personeelstekort komt hij zijn oom hier in Cothen helpen, een soort familiebijstand dus.
Silhouet van Cothen vanaf Kasteel Rhijnestein
Buitengebied met verschillende Rijnen
Heerlijk ontspannen slenteren over een smalle grasstrook tussen de rivier en de weides. Het buitengebied tussen Cothen en Werkhoven is op deze zesde mei een aaneenschakeling van vers gemaaide weilanden. Licht groene vlaktes opgesloten tussen de lussen van de Kromme Rijn en de Oude Kromme Rijn. De laatste lus, De Ossenwaard, is een weide- en fruitteeltgebied ingeklemd in de afgesneden meander van de Oude Kromme Rijn. Wij slingeren ons met zonnig weer in een aangename temperatuur door deze weilanden, verbazen ons over de afmetingen van een moderne mestinjector met gieraanvoer door een slang en houden een pauze vlakbij kaasboerderij De Ossenwaard. 
Kromme Rijn ten westen van Cothen
duizenden grote fruitbakken in de Ossenwaard

rust vlakbij Kaasboerderij De Ossenwaard
Werkhoven
Op weg naar het dorp Werkhoven passeren we een bewoonde watertoren die er van verre uitziet als een doorgeschoten Romeinse wachttoren. Je loopt op het Romeinse Limespad en verzint je eigen historische bouwwerken. Voor straf mogen we het hoofd diep buigen om onderlangs het viaduct over de Kromme Rijn de andere kant van de N229 te bereiken. Er volgt een mooie nieuwe natuurstrook met onzichtbare verkeersgeluiden.
op weg naar de kerk van Werkhoven
De route planners willen ons alle hoeken van de Kromme Rijn laten zien en daarom mogen weer twee keer over de rivier voordat we Werkhoven binnentrekken. Stille moderne bebouwing wacht ons terwijl een café ons doel is. De kerktoren is de richtingwijzer. Een beetje dorp heeft daar toch wel iets om te drinken. Zo niet in Werkhoven. Wel een brink. Die is geschiedkundig lees ik achteraf wel interessant, maar kan ons nu minder boeien. Thuis bij het schrijven van dit blog zie ik op Google Maps wel degelijk horecatekens verschijnen, zoals het Wapen van Werkhoven. Vochtgebrek moet de geestelijke blokkade hebben veroorzaakt waardoor we ter plekke niet op Google Maps keken. Lekker dom. Dummies mogen vandaag naast de kerk bij de speelplaats aan de picknicktafel hun bidon leegdrinken. Wel met uitzicht op de brink.
toegangsweg naar Beverweert
Berverweert
Snel vergeten deze rust in Werkhoven en door naar ridderhofstad Beverweert. Dat is een moeilijke naam in mijn gids voor een kasteel op een eilandje in de Kromme Rijn met een hoge nep-uitstraling. De bepleisterde muren en kantelen lijken op afstand zelfs van beton. Er woont ook allang geen ridder meer.
Kasteel Beverweert
Wij houden niet in en lopen de laatste tweeënhalve kilometer langs de rivier voordat we Odijk binnendringen en nog steeds met de kaart in de hand de weg naar de auto weten te vinden. Oude vaardigheden als kaartlezen zijn in geval van stroomuitval nog erg waardevol. In ons geval dus van verstandsuitval, anders hadden we wel gewoon Google Maps genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten