Welkom


Welkom op mijn trektochten- en wandelweblog. Na maanden van trainingswandeltochten maak ik eenmaal per jaar een trektocht. Meestal in de bergen. Het verslag daarvan zet ik op dit weblog. In 2011 heb ik er voor gekozen ook de dagwandelingen in aparte blogberichten te publiceren. Tegelijkertijd rijg ik die berichten op een afzonderlijke pagina aaneen tot een compleet verhaal. (Zie de rechter kolom). Mijn bedoelingen met deze verhalen staan te lezen in 'Over mij', hieronder in de linker kolom. Veel lees- en kijkplezier.
Groet Frans

maandag 6 oktober 2014

Wandelen Tour du Mont-Blanc 2014; Review - Ervaringen en Tips


Monte Bianco aan de Italiaanse kant
Review
Al in mijn eerste blog over deze Tour de Mont Blanc vertelde ik dat wij dit jaar meer comfort wilden dan in 2013 op de GR20. Comfortabel in de zin van minder klauteren en meer luxe bij de keuze van overnachting en horeca. De indruk die wij uit de gidsen kregen, bleek in de praktijk geheel te kloppen. Refuges en terrassen wisselden elkaar met regelmaat af en verschillende keren hebben we 's avonds gegeten in restaurants. En het klauteren beperkte zich voornamelijk tot een aantal ladders op het traject tussen Tré-le-Champ en La Flégère. (Tour du Mont Blanc 2014; Tré-le- Champ - Gîte La Flégère)
Mont Blanc aan de Franse Kant

Enkele Ervaringen en Tips

Etappeplanning
Door het grote aantal refuges en andere horeca is het betrekkelijk eenvoudig een planning naar je eigen voorkeur te maken. En als het zo uitkomt kun je die onderweg daarom ook weer net zo makkelijk wijzigen. Dat laatste geldt vooral als je met een tent 'vrij in je bewegingen' bent en niet gehinderd wordt door reserveringen.
Waar beginnen? 
Het meest gebruikte startpunt schijnt Les Houches te zijn. Voor ons was de Col de la Forclaz het dichtst bij Nederland. Met op deze col het gemak van een camping en een hotel-restaurant met parkeerplaats, is ons dat goed bevallen. 

Routebeschrijving
Wij hadden de eerder beschreven Franse gids bij ons en de genoemde kaart (zie Wandelen Tour du Mont Blanc 2014 (TMB); Keuze, omschrijving, voorbereiding en training). Achteraf had ik de etappeplanning het best kunnen maken met behulp van de kaart en het boekje van Noes Lautier. Dat boekje is overigens licht genoeg om mee te nemen.

Refuges
Ze zijn er meer dan voldoende, met tussenafstanden van vaak slechts enkele uren. Wij hebben slechts in 1 refuge overnacht en in een aantal gegeten. Ze waren een stuk comfortabeler dan die op de GR20. Ook de bediening was vrijwel altijd vriendelijk. In onze periode, tweede helft augustus, hadden wij niet de indruk dat ze overvol waren.
Kamperen
Vrij kamperen is beperkt mogelijk. Of het is verboden of het gebied is bewoond of voor andere activiteiten in gebruik. In Italië is het beneden de 2000 meter niet toegestaan. Bij verschillende refuges kan in de buurt worden gekampeerd. Onderweg waren er enkele campings; bij Col de la Forclaz, Les Houches (camping Bellevue) Les Contamines (camping Le Pontet), Les Chapieux (vrij kamperen), La Fouly, Champex-Lax (Les Rocailles). Bij Courmayeur is geen camping. Wij zijn uitgeweken met de bus naar camping Grande Jorasses in de Val Ferret.
Voeding
Door het eten in refuges en restaurants konden we onze twee lichtgewicht Adventure food maatijden ongebruikt mee terug nemen naar huis. De vijf van thuis meegenomen muesli-ontbijten konden voldoende worden aangevuld met brood en beleg uit winkels onderweg.

Markering
Die is over het algemeen redelijk. Wees er echter op bedacht dat er diverse varianten zijn. Als je niet goed oplet zit je zonder het te weten op een andere dan de hoofdroute. Controleren op de kaart blijft daarom noodzakelijk. Verder zijn de tekens per land verschillend, soms is dat verwarrend.
Fysieke prestatie 
Je moet wel een goede conditie hebben, maar de TMB is minder zwaar dan de GR20. Zie verder mijn opmerkingen over voorbereiding en training in het eerdere bericht Wandelen Tour du Mont Blanc 2014 (TMB); Keuze, omschrijving, voorbereiding en training

Uitrusting
Eerder ooit meegenomen tegen de midgets tijdens een tocht in Schotland en daarna altijd doorgestreept en thuis gelaten; handschoenen. Op sommige momenten waren ze dit keer goed te gebruiken geweest. Maar dan tegen de kou.
Cultuur
Die uit zich vooral in bouwstijlen van woningen en enkele kerken. In Dolonne bij Courmayeur loop je door een mooie oude dorpskern en in Zwitserland waren de vele oude boerenstallen en woningen interessant om te zien.
Wandelaars
Van alle leeftijden. De nationaliteiten; vooral Fransen en Italianen, verschillende Duitsers en Polen, een enkele Brit en nauwelijks Nederlanders. Opvallend waren een aantal groepjes jonge Israëliërs.

Drukte. Drukker dan op de GR10, ongeveer hetzelfde als op de GR20. Eigenlijk had je nergens last van. Op de enkele momenten dat het druk was kwam dat door dagjeswandelaars of door verzorgde wandelreizen met gidsen. In die groepen troffen we ook mensen uit Japan.
Frank heeft als herinnering weer een triomfsteen gemaakt

Herinnering
De Tour du Mont Blanc zit in de tas. De kilometers zijn weer aaneengeregen. Het blijft mooi. Zwoegen, zweten, om je heen kijken, genieten van het imposante massief met al die besneeuwde toppen en de gletsjers. Die trektochten zijn iedere keer weer een soort luxe ontdekkingsreizen. Iedere keer weer prachtig om te doen.
morgenlucht op de eerste wandeldag.
Morgenrood water in de sloot? Het klopte niet. De regen kwam overmorgen, en daarna de sneeuw en toen de zon, dagen lang. Je zult er maar lopen. Fantastisch!


HET AANEENGESLOTEN VERHAAL STAAT IN EEN APARTE PAGINA.
ZIE DE RECHTER KOLOM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten