Rondje Speulder-en Sprielderbos
Rondje
Vandaag laat het Veluwse Zwerfpad mij eindeloos zwerven door het Speulder- en Sprielderbos. Met de fietstocht van vanochtend erbij, van de schaapskooi aan de zuidrand van de Ermelosche Heide naar Garderen, is het rondje compleet. De rest wandel ik met een grote lus via Putten weer terug naar de schaapskooi.Tegelijkertijd heb ik ook een rondje Postweg voltooid. Dat rondje begon al thuis met het invoeren van de eindbestemming in de autonavigatie, de parkeerplaats bij de schaapskooi Ermelo. Op Google Maps had ik eerder gezien dat die aan de Postweg ligt. Als de autonavigatie om een huisnummer vraagt vul ik gewoon nr. 1 in. Geen idee. Die nr. 1 is wel erg gewoon, maar niet handig.
Onderweg leidt de autonavigatie mij op de A28 naar afslag Harderwijk en passeer ik daarna borden met Leuvenum en Staverden in plaats van Putten of Ermelo. Later dan gepland en veel kilometers meer dan gedacht sta ik wel op de Postweg, maar niet bij de Schaapskooi.
eindelijk de parkeerplaats aan de Postweg bij de schaapskooi bereikt |
Met mijn dorpse blik rekende ik op een weg van maximaal een kilometer lang. Wat blijkt, de Postweg is negen kilometer lang en loopt van centrum Putten naar Staverden en waarschijnlijk ligt nr. 1 aan de Staverdense kant. De weg is grotendeel onverhard met een fietspad erlangs. Dat schiet lekker op. Ergens in het midden staat de Schaapskooi. Die weet ik ten slotte via een andere route met mijn telefoonnavigatie te bereiken. Wat een geknoei om halfnegen 's morgens. Even wat scherper er bij blijven anders wordt dit een Murphy-dag.
Speulder-en Sprielderbos richting Putten
Op sommige sites op internet wordt enthousiast geschreven over dansende bomen in deze oude bossen tussen Garderen en Putten. Dat dansen halen de schrijvers uit de kromgegroeide boomstammen. In het avondlicht zou dit feeërieke gevoelens oproepen. Ik neem dit natuurlijk direct aan. Zeker nu ik er vanochtend met de stijgende zon doorheen fiets. Het is inderdaad verbazend mooi om al fietsend de voortdurend wisselende voorjaarsgroene kleuren door de boomtoppen aan je voorbij te zien flitsen. Prachtig. En dan moet het wandelen nog beginnen.
Na het stallen van mijn fiets bij de kerk is de buitenrand van Garderen snel bereikt. Onderweg daar naar toe trotseer ik de aantrekkingskrachten van koel water uit de dorpspomp, gesloten ijsterrassen en hevig knorrende insecten die met mij mee willen.
Zodra het pad echt het Speulderbos in duikt maakt het zijn faam waar. Lopend over de 'duinen' heb ik een mooi zicht op de grillige vormen van dit bos. Echt de moeite waard.
De noordelijke rand van Garderen is een aaneenschakeling van bungalow- en vakantieparken. Dat kan ik zien op mijn kaart en aan de vele boomhutten die hier in het bos opduiken. De oermensen in dit soort parken zoeken verbinding met de natuur neem ik aan.Ravenkolonie en kunstwerk
Midden in de bossen wordt ik beloerd door grote zwarte vogels die al schreeuwend onzichtbaar blijven in de kruinen van de naaldbomen. Verschillende keren sta ik stil om te kijken waar al dat geroep vandaan kom. Pas als ik dichtbij kom vliegt er steeds zo'n grote zwarte vogel weg. Niet echt vanuit de kruin maar tot mijn verrassing van takken halverwege de boom. Het blijft moeilijk om ze ontwaren ook al hoor je ze boven je met elkaar communiceren. Soms lijkt het of ze me in de gaten houden en met me meevliegen. Aan de eerste mens die ik in het bos ontmoet vraag ik of hij verstand van vogels heeft en of dit raven of roeken zijn. Hij is bijdehanter dan ik. Niet omdat hij hier elke dag komt, maar omdat hij direct zijn telefoon pakt en mij op de webpagina van Vogelbescherming/raaf laat zien en horen dat het raven zijn. Weer wat geleerd.
Twee kilometer verder sta ik oog in oog met een veelkoppig monster. Het blijkt Medousa te zijn. Mooi hoe de Puttenaren Theo Borger en André van Beek verschillende zeemonsters met motorzagen uit een enorme boomstronk hebben gesneden. Medousa of Medusa is een monster uit de Griekse mythologie dat vaak wordt afgebeeld met haren in de vorm van slangen. De kunstenaars hebben zelfs een soort octopus uit de wortels weten te ontworstelen. Wat mij niet duidelijk is wat Medousa met een stekkerdoos met groene stroom hier moet midden in het bos.
Putten en omstreken
Als ik Putten nader sta ik tot mijn verbazing alweer op een Postweg. Thuis vind ik dus uit dat het zelfs dezelfde Postweg is als eerder vanochtend bij de schaapskooi, vier kilometer hemelsbreed vanaf de rand van Putten. Om mij nog meer te tergen blijft het Zwerfpad die Postweg gewoon volgen tot bijna midden in Putten. Het valt nog mee dat het niet verder gaat over de Poststraat, maar over de Dorpsstraat. Om dit te verwerken laat ik mij bij Bakker Bart op die Dorpsstraat verleiden tot een rust met gebak. Na deze rust verlaat ik de route voor een kort bezoek aan een oud collega die ik al te lang niet meer heb gesproken. Waar de ontspanning van een wandeling goed voor is.
mooie boerderij aan de Putterbrink |
'S middags pak ik de draad weer op bij de Putterbrink waar de route het dorp verlaat en aan de omtrekking van de noordelijke punt van Putten begint. Ook aan de noordwest zijde van het dorp hebben de route-uitzetters mooie paden gevonden langs weilanden, een kleine hei en over een fietspad omzoomd met boomschermen. Zonder verveling bereik ik de spoorlijn Amersfoort-Zwolle om daar het keerpunt te maken naar het noordelijk deel van de lus terug naar de schaapskooi.Oud Groevenbeek
Vanaf de spoorovergang loop ik over de Volenbekerweg in oostelijke richting en zie verschillende langzaam stromende beken. Een rustgevend gezicht zoals dit water zich door het bos slingert. Of dit de Volenbeek is staat er niet bij. Er schijnt hier meer een sprengenstelsel te zijn dat de Volenbeek wordt genoemd. Een van die beken ligt noordelijker en heet daar de Groevenbeek. Die heb ik nooit gevonden, maar wel het landgoed en de villa die de naam Oud Groevenbeek draagt. Wat ik ook vind is een bank om uit te rusten en niets ziend ontspannen rond te staren.
Als ik over het weiland tuur zie ik iets van een kasteel tussen de bomen en neem een foto. Maar ook mijn camera kijkt na negentien kilometer niet meer zo scherp uit zijn lens. Op mijn kaart staat een teken dat het midden houdt tussen een monument en een museum. Laten we maar weer opstappen en het zelf gaan bekijken.
Met het ronden van een hoek in het bospad verschijnt in de verte een gebouw met een toren. In deze eerste beelden herken ik ondanks de toren geen kasteel. Het blijkt een villa te zijn lees ik op een van de informatieborden. In bezit van Natuurmonumenten.Op de website van Natuurmonumenten lees ik: "Villa Oud Groevenbeek op het landgoed met dezelfde naam ligt in Ermelo en is een in Jugendstil-stijl gebouwd Rijksmonument. Je kunt er een luxe hotelsuite huren op basis van zelfvoorziening - of zelfs de hele villa."
Met een geweldige fantasie gaat de tekst verder:
Adellijk onderkomen
Je voelt je wel even een jonkvrouw of edelman uit de vorige eeuw als je de lange oprijlaan oprijdt en het landhuis tussen de haagbeuken en eiken ziet liggen. Of je nu met z’n tweeën komt of met 22 gasten, hier logeren is een unieke ervaring. De villa heeft vijf suites met ieder een eigen woonkamer, woonkeuken en badkamer. Daarnaast is er een gemeenschappelijke salon. Rondom de villa staat tuinmeubilair voor de gasten van de suites. In overleg kan de organisatie een passend programma of cateringpakket samenstellen.
Op de websites van de VVV en Wikipedia lees ik dat Oud Groevenbeek zijn naam ontleent aan een spreng, die op het landgoed ontspringt. Het begon als een boerderij, maar langzaam groeide het uit tot een prachtig landgoed. Er kwamen ijskelders, druivenkassen, een koetshuis, een washuis en een villa. Samen met akkers, weilanden, vee, moestuin en bos was het landgoed helemaal zelfvoorzienend.
Vandaag de dag ademt het landgoed nog steeds de sfeer van ruim honderd jaar geleden. Alle monumentale gebouwen zijn in perfecte staat, alsof ze gisteren gebouwd zijn. Het middelpunt van het landgoed is de grote Jugendstil-villa uit 1908. Een rijksmonument dat Natuurmonumenten volledig in oude stijl heeft gerestaureerd,...
Langs Nieuw Groevenbeek naar de Schaapskooi
Het budget en de fantasie van deze wandelaar is te beperkt om direct een afspraak te maken. Deze spoorzoeker trekt door naar het volgende monumentteken op zijn kaart. Het blijkt een mooie voortzetting langs verschillende houten huizen en mooie weides naar Nieuw Groevenbeek.Net voor de boerderij Nieuw Groevenbeek buigt het Zwerfpad af en laat mij beginnen aan de laatste drie kilometer bosdoorsteek naar de schaapskooi die ook bij het gelijknamige landgoed hoort. Ik negeer de uitbundige rustbank die aan de andere kant van de Drieerweg staat bij de ingang van het toegangspad naar de Ermelosche Heide. Zitten kan ik zo dadelijk in de auto. Nog zachter ook.Na zoveel kilometer bos is de weidsheid van de hei weer een mooie afwisseling. Rustig even rondkijken en dan door naar de schaapskooi waar de herder in een afgesloten kraal druk bezig is met de verzorging van een aantal schapen. Verder is het hier op deze maandag om vier uur 's middag totaal uitgestorven.
Nog even rondkijken, een finale blik naar de hei en dan de laatste honderd meter naar de auto. De hei die ik hier zie zal er volgende week in Schotland ongetwijfeld anders uitzien.
Dit was de laatste trainingswandeling voor Schotland. Mijn achillespeesaanhechting heeft zich in ieder geval tijdens de wandeling goed gehouden. Kijken wat de reactie morgen is. Nu naar huis, een blog schrijven en enkele spullen van vandaag klaar maken voor Schotland; opladen fototoestel, wassen wandelbroek, onderhoud schoenen.
een laatste blik over de Ermelosche heide vanaf de schaapskooi |
Zie al mijn wandelingen in Nederland