Welkom


Welkom op mijn trektochten- en wandelweblog. Na maanden van trainingswandeltochten maak ik eenmaal per jaar een trektocht. Meestal in de bergen. Het verslag daarvan zet ik op dit weblog. In 2011 heb ik er voor gekozen ook de dagwandelingen in aparte blogberichten te publiceren. Tegelijkertijd rijg ik die berichten op een afzonderlijke pagina aaneen tot een compleet verhaal. (Zie de rechter kolom). Mijn bedoelingen met deze verhalen staan te lezen in 'Over mij', hieronder in de linker kolom. Veel lees- en kijkplezier.
Groet Frans

donderdag 12 november 2020

Wandelen Uddelermeer Klompenpad

Pingo!

Het Uddelermeer is waarschijnlijk een pingoruïne. Het meer is ontstaan uit een pingo ofwel vorstheuvel. Dit vond plaats tijdens de laatste ijstijd, het Weichselein. 

Zo, dat weet ik weer mooi nu ik thuis ben na de wandeling over het Uddelermeerpad. Het staat op de website van dit klompenpad.

Opstappunt 
Zelf had ik in het voorjaar op de website alleen het kaartje bestudeerd en als startpunt gekozen voor de Herberg ‘t Vossegat, Buurtweg 8 in Uddel (Meerveld). Dat ligt het dichtst bij de A1. Het is een prima punt om te beginnen. Met een mooie entree door een poort loop je vijftig meter verder direct tussen akkers en weilanden met ruim uitzicht rondom.
De wandeling viel zo in de smaak dat ik hem in de zomer nog een keer samen met Judith liep. Ook toen konden we nog dwars door het kniehoge goudgele koren lopen en te midden van aardappelloof doorsteken naar de camping van kampeerboerderij Meerveld. 
Die eerste paar kilometers naar het Uddelermeer waren tijdens de derde keer dit jaar, in de herfstzon op zaterdag 7 november, opnieuw zeer aangenaam. Het koren was verdwenen en het aardappel rooien was in volle gang. Even verderop op de grote kwekerij stonden de meeste coniferen er nog even onbewogen bij als van de zomer, maar ook daar was een oogst gaande.
voor de een is het eten, voor de ander speelgoed
  
Uddelermeer
De nadering van het Uddelermeer had nu wel meer kleur door de eiken en beuken in herfsttooi. De foto's laten hier en daar de verschillen zien. Hoewel ik nu zie dat ik geen mooie foto heb van het Uddelermeer.
drie foto's van de zgn. schans
Bij het Uddelermeer kon ik dit keer Frank de schans uit de oudheid laten zien. Op zijn beurt verraste hij mij op het corona-lege terras van het restaurant met meegebracht appelgebak compleet met slagroom.
zelfvoorziening tijdens de tweede coronagolf
deze zomer tussen de coronagolven door
was het luxer op het terras
Via een aardig stuk langs vakantiehuisjes en een vervolg door echt agrarisch gebied met grote stallen bereik je Uddel. Ook op zaterdag een redelijk stil dorp. 
Kroondomein
Het dorp voorbij gaat het door een prachtig open bos aan de randen van Kroondomein Het Loo verder. In een boog trek je door de bossen ten noorden van het dorp voort tot je via mooie afwisselende velden en bomenschermen bij een strook met heide uitkomt. Vlak ernaast liep in juli een groep wilde zwijnenzeugen met jongen te wroeten zonder zich iets van de passerende fietsers en wandelaars aan te trekken. Die bescherming door de kroon werkt blijkbaar erg overtuigend. Dat zal na het koninklijke jachtseizoen wel over zijn.
 
Je wandelt een kort stuk door het kroondomein om daarbuiten te vervolgen tussen uitgestrekte akkers waar in begin november dikke voederbieten hun best deden nog hoger boven het maaiveld uit te steken. Bij een meertje buig je af langs de buitenhekken van het domein om door een laatste mooi open bos te trekken en via 'Het Rechtewegje' terug te keren bij het startpunt. 
Op de website Klompenpad / Uddelermeerpad overdrijven de schrijvers niet met de oproep om je 16 of 10 km lang te laten verrassen door dit afwisselende landschap: 

Ontdek het mooie buitengebied van Uddel. Wandel door het prachtige bos en de heide van Kroondomein het Loo, langs het Uddelermeer en een middeleeuwse schans. Laat je verrassen door dit bijzondere afwisselende landschap. Klompen aan, rugzak op en gaan! 

1 opmerking:

  1. Op deze druiligere zaterdagochtend jou gezellig op een zomers terras te zien zitten hoop ik maar dat pinguïns nog lang uit Nederland wegblijven. Oké alleen in de dierentuin dan.

    BeantwoordenVerwijderen