Zaterdag 24 juli, wandeldag 3
van de Lärchenhütte (1670m) via Falkertpas (± 2100m),
Falkertsee (± 1850m), Rodresnock (2310m) en
Schwartzkofel (2168m) naar Zirkitzen in Bad Kleinkirchheim (± 1080m)
10,5 uur inclusief pauzes, ± 16 km, ± 1160m klimmen en ± 1800m dalen
Alm tussen Rodresnock en Schwartzkofel |
Ich Liebe Dich
Fotoreportage
"Können Sie mir ein Bild machen?" vroeg ik aan de man toen ik net na hem en zijn vriendin het topkruis van de 2310 meter hoge Rodresnock bereikte. Dat wilde hij wel, als ik daarna ook een foto van hun wilde maken. Ik ging voor mijn foto in eerste instantie simpel aan de voorzijde van het kruis staan. Zo niet zijn vriendin. Die zocht hoe zij het beste op de foto zou komen. Ik ben snel in aanpassen en als dienstdoend fotograaf stelde ik nu de achterkant van het kruis voor, omdat daar het zonlicht op viel.
Twee foto's leken mij als Nederlander wel genoeg. Maar niet in Oostenrijk. Bij de tweede foto knielde hij ineens en haalde een doosje uit zijn jaszak, een ringdoosje. Niet mijn specialiteit als fotograaf, maar ik herkende deze 'mise-en-scène' direct. Dus doorgaan met foto's maken en geen vragen stellen. Foto's knielend, foto's van ring uit doosje, foto's van ring om vinger, foto's van verliefde kussen. En maar scoren, vijftien foto's totaal. De dame was het meest blij met haar ring en liet hem trots zien. Als naïeveling dacht ik dat het om de betoonde liefde gaat, maar er zijn momenten dat je dit soort zuinige overdenkingen voor je moet houden en ze veel geluk moet wensen.
En zo liep ik weer verder over de alm, keek nog een keer achterom waar de twee nog steeds verliefd bij het topkruis stonden. Halverwege op de mooie alm tussen de Rodresnock en de Schwartzkofel vertelde ik mijn belevenis aan een rustend Oostenrijks echtpaar. Net toen ik uitverteld was kwamen de twee geliefden voorbij. "Ich habe alles erzählt" riep ik ze toe. Ze moesten lachen en de dame die ik het net in geuren en kleuren had beschreven applaudisseerde enthousiast voor het tweetal en hun 'Verlobung'.
Een huwelijk heb ik nog nooit voltrokken, maar van een Oostenrijkse Verlobung of een aanzoek weet ik nu wat meer. Ik hoop dat ze tevreden zijn over het creatieve niveau van mijn ad hoc fotoreportage.
Route
Na het ontbijt in de Lärchenhütte wens ik de vier Israëli succes met hun terugreis en betaal voor mijn verblijf geen kosten voor de hooizolder, alleen 25 euro voor de avondmaaltijd en het ontbijt. Dat is een goed begin van de dag. Via een doorgang in de omheining verlaat ik rond half negen het terrein en zit meteen op de route, want die loopt dwars over het terras van de Lärchenhütte. Slim.
In het begin gaat het door het bos in de schaduw nog aangenaam omhoog. Ook het eerste stuk over de weides is in de ochtendzon een weldaad. Eenmaal aan de voet van de helling naar de Hundsfeldscharte (de overgang naar de volgende vallei) moet de gaskraan vol open en ploeter ik mij tegen een van de lastigere hellingen van dit jaar omhoog.
Bij een van de korte rustmomenten om het zweet uit mijn ogen te wissen en nog wat van de omgeving te zien, mooi excuus, staart een vogel mij van een paar meter rustig aan vanaf een steen midden op het pad. Hij schat goed in dat met mijn snelheid die paar meter voorlopig nog wel even een veilige tussenafstand vormt en blijft stoïcijns zitten. Als ik goed kijk zie ik zelfs een vraagteken in zijn ogen. Intelligent beest.
Verder over deze verticale weide. Je ziet er weinig koeien en daar heb ik beeld bij. Boven kijk ik vanaf de Hundsfeldscharte terug en zie waar ik weer tegenaan geklommen ben. In de verte zie ik de Ostwaldeck waar ik gisterenmiddag afdaalde.
In een hoek van deze overgang naar de nieuwe vallei ligt zelfs nu nog sneeuw. Terwijl andere wandelaars vanuit Falkertsee mij met enige regelmaat passeren op hun weg naar de top van de Falkertberg ga ik eerst maar even echt rusten.
Via Falkertsee naar Rodresnock
terugblik vanaf de Hundsfeldscharte |
Met gelijkmatige tred daal ik af naar het wintersportdorp Falkert bij de Falkertsee. Auto's kunnen tot hier komen dus is het hier een stuk drukker met gezinnen en andere sportieve buitenmensen. De terrassen zitten op deze warme zonnige zaterdag goed vol en ik heb geluk met mijn zitplaats. Of ik ruimte moet maken weet ik niet maar de cola heeft hier wel een heel waterige smaak.
Falkertsee |
Door maar weer en omhoog langs de Falkertwand naar de Rodresnock. Hoe hoger ik kom hoe rustiger het wordt. Een man op blote voeten trotseert een kilometer lang alle kleine steentjes. Of het een hardingsproces is voor alpinisten weet ik niet. Als ik hem weer inhaal is hij bezig klimschoenen aan te trekken en begint aan de beklimming van deze wand. Veel hoger zie ik nu ook andere klimmers. Dat is toch duidelijk een andere sport dan het bergwandelen van mij. Je moet er geen hoogtevrees voor hebben.
terugblik richting Falkertsee met links de Falkertwand |
zwaar ingezoomd zijn bovenin enkele klimmers te ontwaren |
Als op 2180 meter hoogte de Falkerscharte is bereikt neemt de steilheid af en gaat het met een lange aanloop gemakkelijk naar het topkruis van de Rodresnock waar ik op de foto wordt gezet.
Van Rodresnock naar Bad Kleinkirchheim
op de Rodresnock met op de achtergrond de top van de Falkert |
Van het topkruis van de Rodresnock op 2310 m hoogte gaat het eerst geleidelijk naar de Schwartzkofel op 2168 m en daarna in een lange afdaling naar het dal van Bad Kleinkirchheim op ongeveer 1080 meter. Mijn Engelstalige gids spreekt van een 'major descent'. Nou dat bleek te kloppen.
naar de Schwartzkofel |
Ontspannen lopen is het nog op de prachtige alm tussen Rodresnock en Schwartzkofel. Daarna gaat het voor het eerste stuk van de echte afdaling over weides flink naar beneden. Mijn rugzak trekt mij halverwege een keer uit balans en ik maak een rollende val zonder erge beschadiging, slechts een klein stukje ontvelde onderarm. Goed moment voor een rust als je toch ligt.
Eenmaal onder de boomgrens gaat de daling gestaag door, maar gelukkig minder steil dan daarvoor. Alleen is dat bos heel lang. Drie uur wordt vier uur en vier uur wordt vijf uur. De rusten volgen elkaar steeds vaker op. De vermoeidheid van de twee voorgaande dagen begint mee te wegen.
Tegen zessen bereik ik eindelijk een asfaltweggetje met zicht op het dal. Vandaar is het nog kilometers naar Bad Kleinkirchheim. Als ik toevallig een bewoner van een van de berghuizen zie en vraag naar de dichtstbijzijnde pensions moet ik nog minstens 2 km verder en twee straten zakken. Dat laatste blijkt een eufemisme voor lange slingers naar beneden.
Zirkitzen - Bad Kleinkirchheim |
Het brandende gevoel onder mijn voetzolen krijgt het karakter van een blaar. Het zal toch niet waar zijn. Daar heb ik in geen jaren last van gehad. Ook mijn knieën doen na de lange afdaling al niet meer enthousiast mee. Eigenlijk heeft mijn lichaam het wel gezien, maar midden op straat stoppen geeft zo'n rommel. Ik spreek een tweede bewoner aan: nog meer naar beneden en bij de Gabel, de vork, rechts aanhouden. Dus doorsloffen maar. Serpentine na serpentine daal ik af, neem tussendoor nog een verkeerde afslag, ga weer terug omhoog en bereik ten slotte de voorspelde kruising waar ik geen pension zie.
Redelijk doof is de oude oma die ik aanspreek. Dat helpt lekker. Ze is bezig in haar tuin. Tegen de tijd dat ze mij begrijpt staat ze bijna op straat. Maar ik ben te snel met mijn oordeel. Ze wijst op het huis tien meter achter mij. Als ik vergeefs op de deurbel blijf drukken gebaart ze uitbundig dat ik achterom moet lopen. Oké.
ergens moet hier die vork zijn geweest |
Daar zit en staat een heel gezelschap rond een verjaardag-BBQ. Ik spreek lukraak wat verbaasde mensen aan en uit het gezelschap wordt de eigenaar gevonden. Op mijn vraag of hij nog een Zimmer frei heeft komt het verlossende "Ja, freilich". Daarna mag zijn vrouw het afhandelen en zit ik eindelijk om kwart voor zeven op een stoel. Gelukkig wel met een koud bier, want ik ben uitgedroogd. Zelfs boven op de almen woei er vandaag een warme wind. Altijd beter dan regen, maar redelijk uitputtend.
Voor het diner ben ik te laat. Ik mag wel het keukentje op mijn etage gebruiken om zelf iets te bereiden. Het wordt gulaschsuppe uit een pakje met een houdbaarheidsdatum uit 2017, ooit gekocht tijdens mijn wandeling over het Olavspad in Noorwegen in 2016. Ik ben vandaag wat minder kritisch en het smaakt ook nog ergens naar.
ik was erg blij met deze kamer in pension Jörghof |
Een ding is zeker, ook al staan er morgen drie verliefde stellen op het eindpunt voor een fotoreportage, vanaf morgen ga ik weer net als vorig jaar de officiële etappe-indeling loslaten en kortere afstanden lopen. De Walderhütte net na de Wöllaner Nock lijkt mij ver genoeg. De rest bekijk ik morgen wel. Eerst maar eens wat kleren wassen, want het begint op deze mooie kamer al aardig anders te ruiken.
De dagberichten zijn aaneengeregen in totaalverslagen:
(van de Grossglockner naar Döbriach)
Verslag van de Alpe-Adria-Trail 2021
(van Döbriach naar Bovec Slovenië)
Mijn ervaringen en tips zijn beschreven in een aparte review
Wat een prachtige foto's weer.
BeantwoordenVerwijderenEn wat een doorzettingsvermogen.
Goed bedacht Frans, doe je gewoon je ding en dan maar wat minder ver op een dag. Houdt moed (oh ja het is al geweest).
BeantwoordenVerwijderen