Welkom


Welkom op mijn trektochten- en wandelweblog. Na maanden van trainingswandeltochten maak ik eenmaal per jaar een trektocht. Meestal in de bergen. Het verslag daarvan zet ik op dit weblog. In 2011 heb ik er voor gekozen ook de dagwandelingen in aparte blogberichten te publiceren. Tegelijkertijd rijg ik die berichten op een afzonderlijke pagina aaneen tot een compleet verhaal. (Zie de rechter kolom). Mijn bedoelingen met deze verhalen staan te lezen in 'Over mij', hieronder in de linker kolom. Veel lees- en kijkplezier.
Groet Frans

woensdag 2 september 2015

Kungsleden 2015; Wandelen boven de Poolcirkel in Zweeds Lapland

Zweten boven de Poolcirkel

Gisteren hebben ze me blijkbaar toch weer te pakken gehad. Of zijn het nog bulten van twee dagen geleden op die vlakte met lage bessenstruiken tussen Alesjaure en Abiskojaure? Ik weet het niet meer en krab nog maar een keer aan mijn jeukende kuiten. Terwijl ik om zes uur 's ochtends vanuit mijn slaapzak kijk naar de vele muggenlijken op de vitrage van mijn binnentent, gisterenavond en de avonden daarvoor weggemept als voorbereiding op de nacht, denk ik na over de opzet van dit verslag. Er is nu uitgebreid de tijd voor. 
Frank en ik staan op de 'Tältplats' van het 'Abisko Turiststation' van de 'Svenska Turistföreningen' (STF), want we hebben de vorige middag 'onze' Kungsleden van Kvikkjokk naar Abisko afgerond. 
Zoals je merkt heeft ons Zweeds een enorme boost gekregen. Laat ik daarom eerst maar uitleggen wat Kungsleden betekent.
De toegangspoort in Abisko was onze finish
Kungsleden
Kungsleden betekent Koningspad, in het Engels King's Trail. De Zweedse Toeristenvereniging heeft dit pad ontwikkeld in het begin van de vorige eeuw om de mensen kennis te laten maken met de prachtige natuur in het lege, weidse Lapland.
Een land dat bestaat uit een aaneenschakeling van grote valleien, veelal open en in de lagere regionen begroeid met lage, open bossen van iele berken, sparren en dennen. Beeldbepalend en kenmerkend in dit landschap zijn de moerassige stroken met doordrenkt mos en veengrassen, de vele stroompjes, beekjes en meren. Met ontelbare loopplanken en bruggetjes zoekt het Kungsleden zich een weg over deze zachte, blubberige passages. En dan zijn er nog de vele rotsblokken. Talloze zul je er tegenkomen. Tussen, en over nog meer keien moet je regelmatig jezelf een weg zoeken. Een vermoeiende bezigheid in een verder niet extreem moeilijk pad. 
De grote meren vormen een attractie op zich. Schitterend spiegelen ze de omringende bergen. Verschillende meren worden verbonden door sterk meanderende beken, die zich wringen langs grote en kleine eilanden. Later in mijn verslag een uitleg hoe je naar de andere kant van zo'n meer komt om de route te vervolgen.
Locatie, Trajecten en Afstanden
Het totale pad van ongeveer 425 kilometer loopt tussen Abisko in het noorden en Hemavan in het zuiden. Het grootste gedeelte ligt boven de poolcirkel. Het zuidelijke deel is meer bebost. Het noordelijk deel herbergt de meeste meren en enorme groene valleien omgeven door bergen met restanten sneeuw. Er zijn ook andere startplaatsen waar vanuit je een verkorte route kunt beginnen zoals Nikkaluokta, Saltoluokta, Kvikkjokk en Ammarnäs. 
Het pad is in Zweden erg populair. Het drukst belopen deel is het traject tussen Abisko en Nikkaluokta, dat onder meer voert langs de Kebnekaise, de hoogste berg van Zweden. 
Het hoogste punt van het pad ligt met 1150 meter op de Tjäktjapas. Lang niet zo hoog als de cols in de Alpen of de Pyreneeën. De moeilijkheidsgraad van het pad is dan ook gemiddeld. 
onze oversteek over restanten sneeuw op de Tjäktjapas op 1150 meter
In de eerste helft van augustus wordt jaarlijks de Fjällräven Classic gelopen tussen Nikkaluokta en Abisko. Ooit begonnen als een rustig wandelevenement is het inmiddels uitgegroeid tot een massale verplaatsing van meer dan tweeduizend wandelaars, waarbij volgens enkele Zweden, die wij spraken, het snelheidselement ook zijn intrede heeft gedaan.

Ga je voor een rustige wandeling dan moet je dit evenement vermijden en zeker niet van noord naar zuid, tegen de stroom in wandelen. Niet alleen kom je dan nauwelijks vooruit, je zult ook slecht scoren voor de populariteitsprijs. De vele loopplanken over de moerassige stukken zijn tenslotte maar 1 persoon breed!
Wij zijn gestart in Kvikkjokk en hebben het pad in noordelijke richting naar Abisko gelopen, een afstand van ongeveer 190 km. Dit is een meer belopen traject dan het zuidelijke beboste deel richting Hemavan. De voordelen en nadelen van deze keuze zal ik later verzamelen in een blogbericht met tips en ervaringen.
de hutten bij Kaitum
Langs de gehele route bevinden zich op dagmarsafstand hutten van de STF. Afwisselend zijn ze voorzien van een winkeltje voor de verkoop van proviand. Bij enkele kun je ook gebruik maken een sauna. Pas bij de tweede sauna drong het tot ons door dat je die ook kunt gebruiken om jezelf te wassen. Weer een stuk aangenamer dan een koude beek. Douchen in de sauna is ook mogelijk volgens een van de huttenbeheerders. Daarbij maakte hij de gebaren hoe je een wasbak over je hoofd leeg gooit. Hij had wel gelijk want het heerlijke warme water is na een inspannende dag een weldadige massage voor je huid en spieren.

Periode en weer
Volgens de Svenska Turistföreningen loopt het zomerwandelseizoen van eind juni tot midden september. Wat betreft het weer geven de meeste websites aan dat je binnen de poolcirkel rekening moet houden met snelle wisselingen tussen zon, regen en zelfs sneeuw. Bij kou en wind moet je ook nog rekening houden met de chill factor. 
Van onze elf wandeldagen waren er twee bewolkt met temperaturen rond de 20 graden. De rest van de dagen scheen de zon volop met temperaturen tussen de 23 en 28 graden. Van de dikkere kleding die we extra hadden meegenomen hebben we nooit gebruik gemaakt. We hebben alleen maar meer gezweet van het extra gewicht. Maar dat hadden we er graag voor over.

Wij telden onze zegeningen, want in de weken voor onze komst had het alleen maar geregend en was het onaangenaam koud geweest. Een Belgisch tweetal gaf aan dat de moraal in de constante regen met de dalende temperatuur mee was gezakt toen zij in die periode op een ander pad, het Padjelantaleden, voortploeterden. Des te sterker kwamen hij en zij weer boven water door na drie weken over te steken naar het Kungsleden om nu eindelijk met lekker weer te genieten van de natuur. Echte Vlaamse doordouwers, zoals je ze kent van de fietsklassiekers over de kasseien. 

Reis
Over de heenreis gaat mijn volgend bericht. Hink-stap-sprong is een betere omschrijving voor onze verplaatsing naar Lapland. Maar we praten dan ook over beduidend grotere afstanden dan bijvoorbeeld naar de Pyreneeën. En de leegte van het land met de beperkte bevolking leidt ook tot andere oplossingen dan in Nederland of Frankrijk. Door onze lange busreis en bestudering van de medepassagiers kan ik nu wel uitrekenen hoeveel tijd je moet uittrekken voor een verloskundig onderzoek in Lapland. Met enig geluk ben je nog net niet bevallen.
wachten op de bus, die eerst goederen aan het beladen is
De dagberichten zijn tot een totaal verslag aaneengeregen in een aparte pagina
Kungsleden 2015; Wandelen in Zweeds Lapland
voor tips en ervaringen ga naar mijn Review

1 opmerking:

  1. Ha Frans. Eindelijk tijd om dit blogje te lezen. Prachtige wandeling lijkt me zo. Wat een mooie foto van het meer! Jullie hebben het echt getroffen met het weer!

    BeantwoordenVerwijderen