Test-Sjaak
Zaterdag 12 april 2025
± 18,5 kilometer
± 18,5 kilometer
Poortwachter Kastanjes van Park De Gulden Bodem in Arnhem |
Test
Hé, wat ligt er een water op de vloer van deze treinwagon. Het stroomt ook allemaal mijn kant op. Vanonder de bank voor mij en vanonder mijn eigen bank. En allemaal naar mijn rugzak. Al een aardige plas. Maar wacht even, stroomt het wel naar mij toe? Nee, shit, het komt uit mijn rugzak. De hele zijkant is nat en het druipt er aan de onderkant uit. Snel open maken. Ai, de waterzak die bovenin ligt lekt. Vlug de aansluiting van de drinkslang aandraaien. Gelukkig hij lekt niet meer.
Rugzak weer dicht en te midden van de nattigheid neutraal om je heen kijken.
bij Kasteel Rosendael is de onderkant nog steeds nat |
Dat neutrale wegkijken werkt niet echt lang, want de zondvloed gaat gewoon door. Opnieuw de rugzak open. Nu zie ik dat het pijpje van de slangaansluiting is afgebroken. Verder zie ik dat het lekken dit keer wel zal stoppen, de waterzak is nu vrijwel leeg. De rest spreidt zich uit in mijn rugzak op weg naar beneden. Nog geen stap gelopen en mijn water is al op. Dat gaat lekker. Deze tweedaagse met tentovernachting is bedoeld als test-Kees voor Schotland, maar voor het begonnen is ben ik al de Sjaak.
![]() |
route van Station Velp naar Camping Warnsborn |
Voorlopig geen drinkwater, maar beter hier in Nederland dan over een maand in Schotland. Kijken wat de rest van deze dag over het Veluwe Zwerfpad nog meer te bieden heeft.
Velp-Rozendaal
Het voor de derde keer uit de trein stappen gaat zonder water niet merkbaar lichter. Station Velp ligt aan mijn voeten. Daar ben ik verder snel klaar mee en via de op internet verkende Stationsstraat en Tramweg ga ik wandelend richting Kasteel Rosendael, het formele startpunt van deze etappe. Maar mijn benen rekenen deze twee kilometer vanavond wel mee. Tijdens deze aanloop neem ik ook meteen mijn eerste berg, de Koningsberg. Net ervoor heb ik on-Nederlands mijn wandelstokken in stelling gebracht om in stijl boven te komen. Het uitzicht op deze kunstmatige heuvel is de beloning. Laat maar komen deze Arnhemse bergtocht.
met de wandelstokken omhoog naar de Koningsberg |
uitzicht vanaf de Koningsberg |
Ik zeg wel Arnhemse bergtocht, maar Wikipedia leert mij dat Rozendaal helemaal niet bij Arnhem hoort. Het is qua inwoners de kleinste zelfstandige gemeente op het Nederlandse vasteland, slechts 1831 inwoners vorig jaar. Als je er maar genoeg miljonairs tussen hebt kun je dit wel volhouden. En dat is het geval want Rozendaal staat bij de eerste drie in de Nederlandse top-10 van miljonairsgemeenten.
ingang Kasteel en Park Rosendael |
Park Rosendael en de Rozendaalse Bossen
Bij de ingang van Park Rosendael een korte stop om de waterschade van dichtbij op te nemen, een trui uit te doen en mij te vergapen aan de vele wielrenners die hier in noodvaart langs scheuren.
Binnen het park een blik op het front van het kasteel met de ronde toren in de ruime vijver. Borden wijzen de richting van de Bedriegertjes. Ik moet hier dus eerder zijn geweest. Nooit geweten dat mijn ouders de weg naar Arnhem en Rozendaal wisten. Zo ver weg! Er resteert alleen nog een spannende herinnering uit mijn vroege jeugd. Doorlopen maar.
toren van Kasteel Rosendael |
Het park voorbij begint direct een volgende stijging. Over de flanken van de Tonberg leidt het pad mij dieper het Rozendaalse Bos in. Na een selfie vervolg ik over een dam en overmeester enkele dalletjes. Een prachtig stil bos omringt mij als ik in noordelijke richting door het gebied met de veelzeggende naam Zwarte Bulten trek, een stuwwallengebied uit de ijstijd. Op en neer gaat het over mooie bospaden.
De eerste vijf kilometer waren prettig, tijd voor een rust op een echte bank bij de heide Plagdel. Ook tijd voor een Snicker-test. Volgens de verpakking met flink wat koolhydraten. Eigenlijk vind ik ze gewoon lekker, maar nu heb ik een goede reden om mijn komende voedingstekort in Schotland af te zwakken met deze repen. Zo kom ik aan een valide argument om veel Snickers mee te nemen.
Plagdel |
Net weer op pad spreekt een ouder wandelechtpaar mij aan. Waar ik naar toe ga met die rugzak? Na de uitleg over de training en test voor Schotland weet ik even later dat meneer ook van flink wandelen houdt en onder andere op het Noorse Hardangervidda plateau heeft rondgetrokken. Niet met zo'n zware rugzak als ik. Neuh, hij sliep gewoon op de grond en hoefde daarom geen luchtbedje mee te sjouwen. "Jaha", vult zijn vrouw aan, "jij kunt ook makkelijk een dag zonder eten. Dat scheelt ook weer." Hij zal ook wel geen Snickers meegesjouwd hebben, maar zag er toch nog goed uit. Aardige mensen die vandaag hun Veluwe Zwerfpad helemaal rondgelopen hebben. Prachtig, tot ziens!
Ja, zoveel wandelaars, zoveel smaken, maar ik sjouw dan liever wel wat meer mee. In Schotland wil ik 's avonds ook wat eten in zo'n lege vallei.
Rozendaalse heide |
Nationaal Verstrooiterrein
De Plagdel is kinderwerk vergeleken bij wat er zich aan heide ten noorden van het Rosendaalse Bos uitstrekt. Ik zeg heide maar het lijken meer hooilanden met die verdroogde pijpenstrootjes. Mij hoor je verder niet klagen op deze zonovergoten dag. Naast genieten van het panorama kijk ik ook regelmatig omhoog naar drie zweefvliegtuigen op zoek naar thermiek. Een mooi gezicht hoe ze elkaar achtervolgen.
Een kilometer hei en bosstroken verder komt de snelweg A50 dichterbij. Dit moet het gebied van Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen zijn lees ik mijn gids. Hier mag de as van overledenen uitgestrooid worden. Een mooie gedachte om zo aan de natuur terug te geven.Vlak voor de heiuitgang grazen Schotse Hooglanders. Ze gaan zich wijselijk niet te buiten aan het wuivend pijpenstrootjeshooi, maar scharrelen samen met hun kalveren tussen de dennen op zoek naar het nieuwe groen. Een koe met kalf houdt mij goed in de gaten. Ik heb geen kwaad in de zin, maar weet zij dat ook?
Met enige oplettendheid passeer ik er een met wel heel grote horens als ik getriggerd ben door een soort kunstwerk van grote rotsblokken. Op een informatiebord staat de uitleg: Ik kijk naar het Internationaal monument voor het onbekende kind. Het is een verzameling manshoge stenen die afkomstig zijn van deelnemende landen uit de hele wereld. Midden in de verzameling stenen ligt een kleurig glazen kunstwerk van kunstenaar Cobi van de Kuit, dat een roos voorstelt. De gedachte dat er wel monumenten voor de onbekende soldaat bestaan maar nog geen monument voor het onbekende kind, was voor Herman van Veen een van de redenen om dit monument op te richten.
Het monument vraagt wereldwijd aandacht voor het 'onbekende kind'. Dit onbekende kind is een kind dat in grote problemen heeft moeten opgroeien en te vroeg is overleden. De aandacht voor te vroeg overleden kinderen is ook de reden dat het monument een plaats gevonden heeft op het Nationaal verstrooiterrein Delhuyzen.
rust op de Koningsheide |
Groene doorsteek
Tijd voor een tweede rust met zicht op de Koningsheide. Mooi de gelegenheid om de pijpen van mijn nieuwe wandelbroek af te ritsen. Dat lukt in één keer. Het terug in gareel draaien van een wispelturige schouderband is een geknoei. Echt een testdag. De rust op de Koningsheide verkwikt en geeft weer energie voor het kilometers lange groene pad naar de randen van Arnhem. Zonder dat je het echt merkt blijf je in een natuurlijke omgeving de stad binnendringen. Als je van Arnhem met de trein terug zou willen kan dat zelfs tot 500 meter van het Centraal station! Dat is niet mijn bestemming, maar ik kom een heel eind in die richting.
Zeeuws kerkje in Arnhem |
Na de onderdoorgang van de snelweg A12 loop ik zelfs even in Zeeland bij het passeren van een 's Heerenhoeks kerkje. Dat kerkje staat wel achter de omheining van het Openlucht Museum. Ondanks mijn toenemende dorst sla ik het Theehuis van de enorme begraafplaats Moscova maar over en trek onder stemmige hoge bomen door naar Park Sonsbeek. Ook voor het tussenstuk daar naar toe weten de routeplanners je in prachtig verhullend voorjaarsgroen langs ziekenhuis Rijnstate te loodsen. Je hebt nauwelijks het idee dat je al een flink stuk in de stad zit.
de Waterbergseweg bij Moscova |
vlakbij het ziekenhuis niet ver van stadswijken |
In het park zelf ben ik duidelijk niet meer de enige wandelaar. Zeker niet bij Brasserie De Boerderij aan de Grote Vijver waar je met dit zonnige weer bij de ingang van het terras moet wachten om naar een vrije stoel begeleid te worden. Gelukkig is die er en kan ik gulzig voor acht euro cola mijn vochttekort aanvullen. Dichterbij zal de binnenstad niet komen, want ik begin al aan etappe twee van het Zwerfpad. Daarmee gaat mijn tocht verder door de parken op weg naar Camping Warnsborn. Als eerste mooi langs de randen van de Grote Vijver waar al mensen in de zon op het gras liggen. Dat is een voorbode van de grotere groep die in front van Huis Zypendaal de witte huid blootstelt. Een echt voorjaarstafreel voor een eerste dag boven de 20 graden.
De Grote Vijver in Park Sonsbeek |
Huis Zypendaal |
Nadat ik onderweg naar Huis Zypendaal gekeken heb bij een bron waar het water uit de grond zypelt steek ik over naar park nummer drie, De Gulden Bodem. Daar sta ik letterlijk stil bij de poortwachters. Twee enorm brede beuken die de wacht houden bij de ingang. Indrukwekkend.
Warnsborn
Afwisselend door het park en weides wordt de Arnhemse buurt Bakenberg bereikt. Via sportvelden met veel aandacht voor hockey stoot ik bij de Bakenbergseweg op een prachtig golvend akkerpanorama waar het bloeiende koolzaad meegolft op de zacht wind.Vol, Full, Complet. Dat is een niet blij stemmende tekst bij de toegang tot de camping. Gelukkig verloopt alles bij de receptie voorspoedig. De hele camping staat vol met carvans en campers, maar op het trekkersveld is nog plaats. Yes!
Na een aanvullende cola start een volgende fase van de test; het opzetten van de tent. Vorig jaar in Schotland had ik problemen met te strak gespannen fiberglas tentstokken. Die heb ik vervangen door aluminium. Maar ik ben nog niet tevreden over de afstelling, nog steeds te gespannen. Dat blijkt even later als de dag in stijl wordt afgesloten. Een zelf geknutselde insteekhuls breekt af. Voor deze ene nacht geen probleem, maar toch iets om weer na te kijken.De tent staat naar mijn zin, op naar de douche en daarna mijn eetgeluk beproeven bij restaurant Trix. Wel weer even 20 minuten lopen maar de moeite meer dan waard. De update naar Frankrijk tijdens het diner stel ik uit om andere gasten niet te belasten met achtergrondgeklets. Op de terugweg naar de camping, zittend op een bank bij het koolzaadveld in de avondzon even Judith informeren over mijn testwandeldag en zelf horen hoe het met haar in Noord-Frankrijk gaat. Ze is onderweg naar een quiltbeurs in Nantes om heel veel lapjes te verkopen. Vreemd genoeg werkt mijn KPN-abonnement hier niet en moet ik overgaan op het Amerikaanse whatsapp. Dat werkt wel. Nog meer om komende week flink mee aan de slag te gaan, want we moeten mijn Europese onafhankelijkheid nu echt nieuw leven inblazen.
Zie al mijn wandelingen in Nederland