Welkom


Welkom op mijn trektochten- en wandelweblog. Na maanden van trainingswandeltochten maak ik eenmaal per jaar een trektocht. Meestal in de bergen. Het verslag daarvan zet ik op dit weblog. In 2011 heb ik er voor gekozen ook de dagwandelingen in aparte blogberichten te publiceren. Tegelijkertijd rijg ik die berichten op een afzonderlijke pagina aaneen tot een compleet verhaal. (Zie de rechter kolom). Mijn bedoelingen met deze verhalen staan te lezen in 'Over mij', hieronder in de linker kolom. Veel lees- en kijkplezier.
Groet Frans

vrijdag 1 januari 2021

Wandelen Valkschepad, klompenpad omgeving Wekeromse Zand

Valkschepad
31 december 2020
11 km
Oudejaarswandeling

Er nog net voor de goede voornemens een korte wandeling uit drukken, dan ben je echt goed bezig. 2020 in stijl afsluiten met een ontsnapping uit de lock down die wel is toegestaan. Geen stiekem feest onder een viaduct maar tweeënhalf uur genieten van een brede afwisseling tussen dennen, glooiende akkers, weides, een klein bergje en de zandstroken van het Wekeromse Zand. Een verrassend mooie korte wandeling.
Boerenbedrijf
Wij begonnen bij de 'ijzertijd boerderij'. Het bouwsel is een fantasie-kopie van een voorganger uit de ijzertijd van de huidige boerderijen in deze omgeving. De stal is honderd keer kleiner dan de uitgestrekte dierenverblijven die anno 2020 de 'vleesproductie' herbergen.
Waarschijnlijk moesten ze destijds wel beduidend harder werken en in weer en wind afzien om een karig bestaan bijeen te schrapen. Hopelijk is dat tegenwoordig beter. Hoewel, sommige slecht onderhouden oude stallen met ingezakte nokken overtuigen niet echt.
Glooiend Lunteren
Na enkele smalle stukken langs bosranden passeren we een uitgestrekt licht glooiend weiland dat niet zou misstaan op de Noord-Duitse Lüneburger Heide. Je hoeft voor deze versie niet zo ver te rijden. Daarna worden we weer blij gemaakt met een smalle strook mul zand en even later verwonderen we ons over een spontaan stuk hei waarvoor we zelfs een kleine Nederlandse vorm van een berg mogen beklimmen. Misschien heet hij daarom Scheleberg.
naar de Scheleberg
zicht halverwege de Scheleberg
naar het Wekeromse Zand
Wekeromse Zand
Kort daarop lopen we dwars over het Wekeromse Zand. Een genot om tussen stukken heide verder te trekken en door echte stukken stuifzand te ploegen. Onzichtbare raven schreeuwen ons toe uit de boomtoppen als we omringt door hoge dennen naar de noordelijke uitgang van het Zand lopen. Ik denk tenminste dat ze het over ons hebben, want op deze jaarafsluitingsdag komen we maar weinig andere wandelaars tegen waar ze commentaar op kunnen leveren.
Valk
Buiten het bos, op weg naar het buurtschap Valk, betreden we een mensenwereld die al volop bezig is dit jaar de nek om te draaien. Overal gaan dikke rookkolommen recht omhoog de windstille mist in. Een soort Paasvuren in lock down. Ongetwijfeld een oude traditie om afscheid te nemen van het jaar en tegelijkertijd van oude onderdelen van je boerderij. Er staat bij een van de vuren zelfs een partytent waar we flitsen van knallend vuurwerk omheen zien opspatten. Tegen de rand van Valk staat bij plattelandswinkel 'et Schuurtje' een grote tent voor de verkoop van oliebollen. Zonder de anderhalve meter te overtreden is het daar een komen en gaan van bollenkopers.
Over en tussen hindernissen
Slingerend dwars door weilanden, van de ene bomenrij naar de andere, stappen we de laatste kilometer terug naar de auto. Nog een foto van een van de kleinere vuren, wat gewurm tussen als monolieten ingegraven bielzen, enkele lenigheidsproeven over weilandafscheidingen en ineens staan we weer op de Vijfsprongweg. Een toepasselijke naam. 
Jammer, nu alweer voorbij deze wandeling. Gelukkig, alweer voorbij dit jaar. Snel door naar een nieuwe versie. Een versie met alleen maar lock downs voor virussen.

De beschrijving en de  kaart van dit pad is te vinden op Valkschepad

Voor al mijn andere wandelingen in Nederland zie: 
mijn wandelingen in Nederland




Geen opmerkingen:

Een reactie posten