Welkom


Welkom op mijn trektochten- en wandelweblog. Na maanden van trainingswandeltochten maak ik eenmaal per jaar een trektocht. Meestal in de bergen. Het verslag daarvan zet ik op dit weblog. In 2011 heb ik er voor gekozen ook de dagwandelingen in aparte blogberichten te publiceren. Tegelijkertijd rijg ik die berichten op een afzonderlijke pagina aaneen tot een compleet verhaal. (Zie de rechter kolom). Mijn bedoelingen met deze verhalen staan te lezen in 'Over mij', hieronder in de linker kolom. Veel lees- en kijkplezier.
Groet Frans

zondag 1 oktober 2017

Olavspad (Gudbrandsdalsleden) 2017; van pelgrimsherberg Skogheim naar het Solsjøen meer

Dinsdag 15 augustus, wandeldag 13
Van pelgrimsherberg Skogheim, 4 km voor Løkken Verk,
naar het Solsjøen meer, vlakbij boerderij Korslia
± 7 uur inclusief rusten, ± 18 km
rustplek bij de oude schoorsteen van een smeltoven vlakbij de brug over de Svorka

Gewoon een loopdag

Airco
Noren moeten wel heel optimistische mensen zijn dacht ik vandaag. Onderweg zag ik verschillende huizen met airco-installaties. Met de nadering van Trondheim had ik op wat meer invloed van de warme golfstroom gehoopt. Maar met acht graden op de thermometer om halftien 's ochtends op vijftien augustus, loop ik weer fier in mijn fleece te wandelen. Prima wandelweer, dat wel. Later hoorde ik van de veerman bij Sundet Gard dat de installaties die ik voor airco's hield in Noorwegen omgekeerd gebruikt worden en dan warmte afgeven. Weer twee dingen geleerd; niet te snel conclusies trekken en op internet de bevestiging gevonden. Ze zouden zelfs een goedkoper energieverbruik hebben dan gaskachels.

Route
herinnering in Løkken Verk
aan de tijd van de mijnbouw
De  afstand naar Trondheim neemt gestaag af en zit al onder de zeventig kilometer. Mijn kuit trekt zich daar aan op en werkt weer bijna ouderwets mee. Voortreffelijk ging het de eerste vier kilometer naar Løkken Verk, een oud mijnwerkersdorp. Alle in de gids beloofde voorzieningen zijn er binnen honderd meter te vinden. Daar heb ik eerst alles aangevuld; geld bij de bank, lunch bij de Co-op en zelfs een gedroogde maaltijd bij de sportzaak, chili con carne, echt een zomermaaltijd. Voorlopig weer voldoende voor de komende vierentwintig uur zonder winkels. Nu nog een beetje zon.
Svorkmo Skytterhus
De rest van de route liet de bekende afwisseling zien van boerderijen en bos, met een flinke afdaling en stijging bij het riviertje Svorka. Het gedachte einddoel, het 'Svorkmo Skytterhus' werd al om twee uur bereikt. Om de rest van de middag in dit clubhuis van de schietvereniging door te brengen trok mij niet. Bovendien had mijn kuit er nog zin in. Dus eerst maar een rust in de tent bij de schietbaan. Daarna zien we wel verder. 

Bivak
Vier kilometer verder staat een meer op de kaart. Op mijn gemak ben ik daar naar toe gelopen. Nog een stuk door het bos, een rust bij de kale noordelijke oever en tenslotte een verkenning van een beschutte plek aan de oostzijde. Nu, om halfvijf, staat mijn tent vijftig meter van de oever verwijderd vlak bij een hutje. Het lijkt wel de zonneweide voor de lokale zwemmers. 
Alle tijd voor de nudelsuppe en daarna om de omgeving te verkennen. De oever van het meer is hier zanderig en je kunt makkelijk het water in lopen. Er is ook een vlot om vanaf te duiken. Allemaal dingen die ik vaststel en zeker niet ga doen. Begrijpelijk is het hier met dit weer uiterst rustig. Maar dit is mijn Nederlandse blik, want aan het begin van de avond komt er toch een gezin met kinderen voorzien van barbecuespullen voorbij. Moedig. Zeker Noors, gewend aan lange avonden en aan killere omstandigheden. Ik zie ze langs lopen vanuit mijn slaapzak. Hoe lang ze gebleven zijn weet ik niet. De laatste herinnering aan deze dag was beginnend regengetik op het tentdoek.


Alle dagverslagen van 2017 zijn aaneengeregen in het totaalverslag van 2017
De wandeling van Oslo tot Kvam is te lezen in het verslag van 2016
De samenvatting van mijn praktische ervaringen en tips staat in de review

3 opmerkingen:

 1. Dit was dus een rustig dagje. Einde in zicht, nog een paar dagen lopen was het zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Had ik toch echt verwacht dat je een frisse duik zou nemen in het meer!
  Hoor je 's nachts wel eens dieren bij je tent?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoor ik wel eens dieren bij mijn tent?

   Deze vakantie niet, maar in Lapland werd ik wakker van een woelmuis. De volgende ochtend lag hij dood onder mijn grondzeil. Al slapend had ik hem geplet. Maar hij had al wel vooraf wraak genomen. Zie mijn verhaal bij Saltoluokta. http://walkandsee2.blogspot.nl/2015/09/kungsleden-2015-van-saltoluokta-naar.html
   of van een paard naast mijn tent midden in de nacht in de Pyreneeën op de Col Cerda: http://walkandsee2.blogspot.nl/2012/09/gr-10-2012-arles-sur-tech-col-cerda.html

   Niet altijd even leuk, maar je hebt de volgende ochtend wel weer een verhaal voor je blog.

   Groeten Frans

   Verwijderen