Welkom


Welkom op mijn trektochten- en wandelweblog. Na maanden van trainingswandeltochten maak ik eenmaal per jaar een trektocht. Meestal in de bergen. Het verslag daarvan zet ik op dit weblog. In 2011 heb ik er voor gekozen ook de dagwandelingen in aparte blogberichten te publiceren. Tegelijkertijd rijg ik die berichten op een afzonderlijke pagina aaneen tot een compleet verhaal. (Zie de rechter kolom). Mijn bedoelingen met deze verhalen staan te lezen in 'Over mij', hieronder in de linker kolom. Veel lees- en kijkplezier.
Groet Frans

woensdag 30 september 2015

Kungsleden 2015; van 2 km voor de Singi hut naar de Sälka hut

Donderdag 20 augustus, wandeldag 7
Gepland: van Singi naar Sälka : ± 5 uur, ± 160m klimmen, ± 100m dalen, ± 12,5 km, 
Daadwerkelijk: 2 km voor Singi naar Sälka: : ± 6 uur inclusief rusten, ± 14,5 km

weerbericht bij de Singi-hut

Sauna binnen en buiten

Schoonzweten
Man, man, man, wat een warmte in zo'n sauna. Eerst maar eens gekeken hoe die Zweden dat deden. In het voorvertrekje van de saunahut wasten ze zich met behulp van een wasbak. Het water kwam uit verchroomde emmers, die je moest vullen in de beek. Er kwam veel vuile en vette huid te voorschijn, vuil dat al een paar dagen plakkend meeliftte. Ook de muggenbulten bleken groter in aantal dan gevoeld. Nu begrepen we eindelijk wat de beheerder van Teusajaure drie avonden geleden had bedoeld met douchen in de sauna, waarbij hij het gebaar maakte van het uitstorten van water over je hoofd. Toen dachten we nog aan koud water en verdrongen meteen dat voorstel. Nu zagen we iedereen bij de kachel in de sauna heet water aftappen en na de wasbeurt het water uit het wasbakje over zich heen gooien.
Het was een behoorlijk geplens in dat hokje. Maar in Zweden is alles tot diep in de natuur keurig geregeld. Met een vinylen vloerbedekking werd al het water opgevangen. Drie keer zijn we in de sauna gaan zitten zweten. Elke keer
gevolgd door een gang naar de koude beek, wat ons slechts kort kon bekoren. Keurig weer een gevulde emmer mee terugnemend vervulden we het onuitgesproken corvee. Na de eerste cyclus hebben we nog een wasbeurt uitgevoerd om enkele rebellerende muggenbulten te lijf te gaan. Opgieten gebeurde regelmatig al naar gelang de nationaliteit dat nodig achtte, afwisselend een Duitse en een Zweedse plens water op de saunastenen boven op de houtgestookte kachelEen internationale hitte. 
Een aanrader zo'n sauna na drie dagen zonder douche. Foto's hebben we niet kunnen maken in de nevel van de Sälka-sauna. Voor een impressie de foto's van de lege sauna bij de Abiksojaure hut, drie dagen later.

Korte broekenweer
Het was vandaag een lekker korte etappe. Na aankomst bij de Sälka-hut dus voldoende tijd voor de noodzakelijke was.
Nog voordat we vanochtend vertrokken waren kwam er uit de richting van Singi een man zonder bepakking met zoekende blik op het pad. Duidelijk weer een man op zoek naar verloren uitrusting. Vervelend. 
Kort na ons vertrek richting Singi maakte Frank nog enkele mooie opnames van de meertjes en de omgevende bergen.


Jan Kaas stoer in korte broek
bij 28 graden boven de poolcirkel
De Singi-hutten hebben geen winkeltje, dus reden om contact te maken was er niet. Nadat we het verbazende weerbericht hadden gelezen zijn we in de schaduw van een hut gaan pauzeren om onze broeken af te ritsen. Het was pas tien uur en toch al warm. Dat vonden ook de moeraskorhoenders (willow grouses), die onder de hut vandaan kwamen. De hutten staan op 'poten' om ze mooi horizontaal te krijgen en bieden daarmee schaduw en bescherming voor deze hoenders.

Na het verlaten van Singi passeren we een leeg Samidorp en pakken de draad weer op langs de Tjäktjajåkka, die breed bezit neemt van de vallei met verschillende beddingen. Door de lage waterstand en de brede spreiding komen ondieptes bloot te liggen als gladgestreken kiezelstrandjes.
Tjäktjajåkka tussen Singi en Sälka


Ook hier weer stenige paden, met een aaneenschakeling van moerassige stukjes, beken, planken en bruggetjes.

Kort nadat we de enige echte gletsjer, die we gezien hebben, hadden gepasseerd, bereikten we Sälka. Aanmelden bij de pensionado's die de hutten en het winkeltje runnen was een aangename uitwisseling van vriendelijkheden en geld. En daarna in de schaduw van de winkelhut eerst een koud blik bier. Heerlijk met deze warmte.
de Sälka-hutten

receptie en 'butik'


Huttenleven
We hadden nog niet eens onze tent goed opgezet of daar kwamen om vier uur Evert en Annaleen al aangewandeld. Dat hadden ze weer verbazend snel gedaan die 26 km vanuit Kaitumjaure. Ze hadden net als wij genoten van de Tjäktja vallei en beek 


Wij kopen nog een bier en controleren of onze was al droogt in de krachtige zon. We lopen wat rond en ontmoeten bij de toiletten een koppel moeraskorhoenders. Ze hebben het prima naar hun zin bij de toilethokken en wentelen zich in een zandbad. Of ze voor schaduw en koelte ook onder het toilethok zitten heb ik niet gecontroleerd. Nog wat lui liggen in de zon, lezen van een e-book, overwinnen van een sudoku van medium categorie, kortom een echte rustmiddag. 

Van halfzeven tot halfacht beleven we de Zweedse sauna en daarna willen we gebruik maken van de hut met keukenfaciliteiten voor de kampeerders. Waarschijnlijk is het druk geweest met lopers zonder tent, want ook deze hut zat behoorlijk vol. In ieder geval werd onze enigszins luidruchtige binnenkomst niet erg op prijs gesteld door een viertal nuffige mutsen. Helaas kwamen ze nog uit Nederland ook. Ongelooflijk wat mensen zich zelf tekort kunnen doen door zich te distantiëren. Het valt ook niet mee als je zonder internet niet via je smartphone contact kan onderhouden met de rest van de wereld en aangewezen bent op die andere wezens om je heen.

interieur van een Sälka-hut (foto van internet)
in zo'n ruimte kun je niet ontsnappen aan je medemens
een tent is daarom niet verkeerd
Wij hebben na de chili con carne uit blik gezellig met Anneleen en Evert terug gekeken op de afgelopen dagen met mediterraan weer. Het was hen ook opgevallen dat het vanaf Singi een stuk drukker is geworden met wandelaars. Die 'nieuwe' wandelaars zijn dan gestart in Nikkaluokta, dat slechts 70 km van Kiruna ligt. Ze lopen vandaar via het fjällstation Kebnakaise naar Singi en vervolgens net als wij richting Abisko, ongeveer 105 km. Verder blijven we bij onze keuze voor de noord-zuid wandeling van de Kungsleden, want; de zon schijnt niet in je ogen, de zon op de rugzak is minder warm, je hebt meer tegenliggers en kans op een praatje. Die troela's naast ons dan niet meegerekend. We wensen Anneleen en Evert een goede nacht en gaan naar onze eigen tent met een beter uitzicht.


De dagberichten zijn tot een totaal verslag aaneengeregen in een 
aparte pagina Kungsleden 2015; Wandelen in Zweeds Lapland
voor tips en ervaringen ga naar mijn Review

1 opmerking:

  1. Mooie foto's weer erbij. Strak blauwe luchten. Jullie hebben met het weer wel heel erg geboft. Grappig dat jullie Anneleen en Evert steeds weer tegenkomen.

    BeantwoordenVerwijderen