Welkom


Welkom op mijn trektochten- en wandelweblog. Na maanden van trainingswandeltochten maak ik eenmaal per jaar een trektocht. Meestal in de bergen. Het verslag daarvan zet ik op dit weblog. In 2011 heb ik er voor gekozen ook de dagwandelingen in aparte blogberichten te publiceren. Tegelijkertijd rijg ik die berichten op een afzonderlijke pagina aaneen tot een compleet verhaal. (Zie de rechter kolom). Mijn bedoelingen met deze verhalen staan te lezen in 'Over mij', hieronder in de linker kolom. Veel lees- en kijkplezier.
Groet Frans

dinsdag 26 augustus 2014

Wandelen Tour du Mont Blanc 2014 (TMB); Keuze, omschrijving, voorbereiding en training

Mont Blanc gezien vanuit Val Ferret

Massief Rondje

Als je over de Tour du Mont Blanc leest werpen de gidsen je binnen drie regels het woord massief toe en hopen daarmee dat je weet waar het over gaat. Ik heb al in verschillende berggebieden gelopen, maar blijkbaar was er toen niet sprake van een massief. Ga je kijken in een digitaal woordenboek dan ontstaat er wel een gevoel maar nog niet echt een beeld; 
1) Berggroep 2) Bergmassief 3) Bergformatie 4) Bergketen 5) Compact 6) Dicht 7) Deugdelijk 8) Fors 9) Goed gevuld 10) Hecht 11) Hard 12) Helemaal van hetzelfde materiaal gemaakt 13) Niet hol 15) Ondoordringbaar 16) Potig 17) Robuust 18) Solide 19) Sterk 20) Stevig 21) Struis 22) Vast 23) Vol 24) Zwaar gebouwd. 
Uit http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/MASSIEF/1

Het moet dus blijkbaar iets zijn als een grote klont bergen. Tot zover mijn vertaling.
Moeilijker wordt het als je ingaat op een link naar het woord 'geologisch massief'.
Een massief is in de geologie een gebied waar oude gesteenten ondieper liggen dan in omringende gebieden, of meestal zelfs aan het oppervlak komen. ...Massieven zijn door tektonische beweging omhooggekomen ten opzichte van omringende gebieden, die meestal minder harde en/of jongere gesteenten bevatten. (bron: Wikipedia).
16aug2014 De besneeuwde Mont-Blanc vanaf het wandelpad tussen La Flégère en de Brévent 
Het was vooraf al mijn inschatting dat je om een 'klont bergen' heen kunt lopen. Anders was het ook geen Tour. Verder kwamen wij tijdens de wandeling een informatiebord tegen waarop in eenvoudige tekeningen de geologische beschrijving werd uitgelegd. Het beste kun je er dus gewoon maar naar toe gaan. Dan heb je snel in de gaten wat ze, de schrijvers van gidsen, wetenschappers en andere site-vullers, bedoelen met een massief. 
Keuze
In mijn verslag over onze GR 20-tocht op Corsica in 2013 noemde ik dit nog pompeus 'Keuzeproces', om even later vast te stellen dat het eigenlijk geen proces was geweest. (Wandelen GR 20 - Corsica; Keuzeproces, omschrijving, voorbereiding en training).
Ook bij de Tour du Mont Blanc (TMB) was het niet een proces. Je vraagt tijdens wandelingen in gîtes en refuges wat om je heen over mooie ervaringen en daar rollen dan vanzelf wat voorstellen uit. Meestal gaan de gesprekken toch al over dit thema en wil iedereen zijn beoordeling graag delen. Eindelijk iemand die het wil horen. Wat dit keer wel anders was kwam toch door de GR 20. We wilden na de eenzijdige en Spartaanse ervaringen op Corsica een comfortabelere opvolger. Comfortabel in de zin van minder klauteren en meer luxe bij de keuze van overnachting en horeca.
Informatiebronnen
In de outdoor-winkel waren dit ook de criteria bij het doorbladeren van de gidsen over de TMB. De Franstalige TopoGuide gaf een goed overzichtskaartje en een gedetailleerde tabel met afstandstijden en faciliteiten langs de route. De kaartjes daarentegen vond ik minder duidelijk. 
In ieder geval werd al snel helder dat aan de verlangens werd voldaan: gîtes, refuges, restaurants, cafés genoeg. Om het ongenoegen over de kaartjes weg te nemen kocht ik er ook nog een 1:50.000 kaart Carte de Randonnées 'Pays du Mont-Blanc' bij, waar de TMB keurig in een duidelijke kleur staat afgedrukt. Na wat zoeken op internet vond ik ook verschillende websites met informatie over tijden, aantallen meters stijgen en dalen, en afstanden. 
Later heeft Frank nog het vrij recente boekje van Noes Lautier gekocht. Dit niet te zware wandelgidsje is in het Nederlands. Naast informatie over de hoofdroute geeft zij daarin beschrijvingen van allerlei varianten. Handig daarbij zijn de vermelde tijdschema's van zowel de hoofdroute als van de varianten. Verder staat er veel praktische informatie in zoals het aantal dagen, de moeilijkheidsgraad, beste periode, het weer, vervoer, accommodaties, kamperen, etc..
Aanvullende informatie over trajecten en campings heb ik onder andere gevonden op de websites
http://www.fogma.co.uk/foggylog/archive/366.html
Tijden en afstanden leidde ik ook af van een overzicht op Wikipedia en van http://home.kpn.nl/worteljc/tmb.html#EtappeOVZ
Omschrijving
Verschillend van vele andere tochten is de Tour du Mont Blanc dus een ronde. Je loopt weer terug naar je beginpunt, dat voordelen oplevert voor de reis er naar toe. Wij kozen voor de auto.
Ook speciaal is dat je op deze betrekkelijk korte afstand door drie landen loopt; Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Niet alleen loop je om de Mont Blanc, maar om het hele massief rond deze berg. Je loopt op een hoogte die varieert tussen de 1000 en de 2200 meter met enkele uitschieters naar rond de 2500 meter. Op grote delen van de tocht heb je een schitterend zicht op 'het massief' met zijn veel hogere toppen dan de omringende bergen. Imponerend zijn deze besneeuwde toppen met de afhangende gletsjers, die het een echt andere tocht maken dan bijvoorbeeld de GR 10 of GR 20. 
De tocht varieert in afstand tussen de 180 en 200 km. Dat hangt af over welke route je loopt. Naast een zogenaamde hoofdroute zijn er op verschillende locaties diverse varianten. Lussen die vanuit de hoofdroute te benaderen zijn en vaak verder op de route weer terugkeren op de hoofdroute. Wij kozen voor de hoofdroute. Door onze gebruikelijke onoplettendheid liepen we op de eerste wandeldag toch nog een variant. 

Voorbereiding en training 
Uit de beschrijving van Noes Lautier zou je de indruk kunnen krijgen dat het een tocht is voor minder ervaren bergwandelaars. Dat is dan een goede indruk, maar vergeet niet haar oproep voor een goede conditie. De stijg- en daalmeters zijn zeker niet minder dan bijvoorbeeld op de GR 20. De paden zijn daarentegen makkelijker begaanbaar en je hoeft er niet te klauteren met je handen. 
Ook ondersteun ik haar vermelding van de reeks ladders bij Les Chéreys in het traject van Tré-le-Champ naar La Flégère. Wij vonden het geen moeilijke ladders, maar in de refuge van La Flégère spraken wij met een Duitse jonge vrouw, die het niet aan had gedurfd en daarom met haar vriend was teruggekeerd. Via een lager gelegen variant waren ze uiteindelijk verder op de route gekomen.
Onze route met de overnachtingslocaties. Start en finish op de Col de la Forclaz (rode cirkel).
Net als op de GR 20 loopt het aantal benodigde dagen uiteen. Volgens de diverse gidsen gebruikt het merendeel van de mensen negen tot elf dagen. Wij planden voor elf dagen en deden het in werkelijkheid in tien. Door het ruime aantal gîtes en refuges is de wandeling makkelijk onderweg aan te passen. Zeker voor ons met de tent in de rugzak. Bij de meeste refuges kun je ook in de directe omgeving kamperen. 
Wij zijn gestart op de Col de la Forclaz. Vanuit Nederland was dat voor ons met de auto de kortste route. Vergeet niet een autovignet te kopen voor Zwitserland. Op de Col de la Forclaz bevinden zich een eenvoudige camping en een hotel. De auto hebben wij daar achtergelaten op de parkeerplaats.
Het rennen op de TMB wordt ook veel gedaan. Omdat een week na onze wandeling de zogenaamde 'Ultra-Trail du Mont-Blanc' plaatsvond, werden wij regelmatig gepasseerd door trainende runners. Dat is duidelijk een andere tak van sport. Net iets boven ons niveau. Vanuit verschillende startplaatsen wordt op diverse dagen in de laatste week van augustus een run georganiseerd. De langste is 168 km met 9600m stijgen/dalen. Deze start in Chamonix. Wil je dus tussen het wandelen door ook nog even daar aan deelnemen kijk dan op http://www.ultratrailmb.com/. Het kost niet zo veel extra tijd, het record staat op 21 uur!

Als laatste bericht in deze serie zal ik een terugblik/review geven met onze belangrijkste observaties en waarderingen.

De Tour du Mont Blanc is ons goed bevallen. Het is toch prachtig dat je zo dicht bij Nederland in augustus kunt wandelen met een wintersportgevoel. 

De dagberichten zijn tot een totaal verslag aaneengeregen in een 
aparte pagina Verslag Tour du Mont-Blanc (TMB) 2014
voor tips en ervaringen ga naar mijn Review



1 opmerking: