Welkom


Welkom op mijn trektochten- en wandelweblog. Na maanden van trainingswandeltochten maak ik eenmaal per jaar een trektocht. Meestal in de bergen. Het verslag daarvan zet ik op dit weblog. In 2011 heb ik er voor gekozen ook de dagwandelingen in aparte blogberichten te publiceren. Tegelijkertijd rijg ik die berichten op een afzonderlijke pagina aaneen tot een compleet verhaal. (Zie de rechter kolom). Mijn bedoelingen met deze verhalen staan te lezen in 'Over mij', hieronder in de linker kolom. Veel lees- en kijkplezier.
Groet Frans

zaterdag 28 januari 2012

Westerborkpad

www.westerborkpad.nl

Dat zoiets in Schotland gebeurt op de West Highland Way kun je niet van tevoren bedenken. Maar vier jaar geleden vond ik al dat ik tegen twee interessante mensen aangelopen was.
In mijn beschrijving van die tocht kon ik uitweiden over de imponerende inspanningen van Herman en Jan (zie de pagina in de rechter marge; West Highland Way 2007). In het contact dat daarna via internet intact bleef werd ik vrijwel ieder jaar weer verrast door een volgende onderneming. In 2008 liep de inmiddels 73 jarige Jan, samen met een andere, nog iets krassere wandelcompagnon Kees, honderden kilometers met volledige uitrusting over de Appalachian Trail. Twee jaar later bedwongen Herman en Jan zelfs de Kilimanjaro.

Begin 2011 wist Jan mij opnieuw te verbazen. Per mail kondigde hij aan dat hij in 2008 ter nagedachtenis aan zijn in de oorlog gedeporteerde familieleden van Amsterdam naar Westerbork was gewandeld en dat dit initiatief was opgepakt door de KNBLO Wandelorganisatie Nederland om er een langeafstandspad van te maken. Gelet op het karakter van de tocht heeft deze organisatie er in de afgelopen jaren met veel inzet een themapad van gemaakt.

Gisteren, (27 januari 2012) heb ik zowel Jan als Herman weer opnieuw in levende lijve ontmoet. Ongewis van de achterliggende projectorganisatie werd ik in het Herinneringscentrum Westerbork verrast door de grote opkomst voor de opening en de persaandacht die daar, en tijdens de eerdere openingsdagen, bereikt was. Apart om daar onverwacht oud-collegae in een totaal andere, mooie rol weer te ontmoeten. Nog indrukwekkender om in deze historische omgeving aanwezig te mogen zijn bij de opening van dit 'bezinningspad' zoals Jan Dokter het noemt. Mooi ook om met Herman en Jan even kort terug te kijken op onze gezamenlijke wandelkilometers. Gemengde gevoelens echter bij de respectvolle opening om daarna al lopend over het voormalige kamp samen met Herman vast te stellen dat het goed is dat er op deze wijze aandacht blijft voor iets dat onvoorstelbaar lijkt, maar toch is gebeurd.

Het pad begint in Amsterdam en loopt onder meer via Weesp, Bussum, Amersfoort, Putten, Harderwijk, Zwolle, Meppel en Hoogeveen naar Westerbork. In de omgeving van Putten en Harderwijk is een start gemaakt met een uitbreiding in de vorm van een 'luisterpad'. Met behulp van je eigen mobiele telefoon kun je luisteren naar verhalen van ooggetuigen. Verhalen die gisteren ook te horen waren. Verhalen die wisselen tussen ontzag voor verzet en beklemming over nu nog te voelen machteloosheid.

Uit de tekst van projectleider Hans Schumacher een korte citaat over het karakter van het pad;
'336 kilometer, langs de spoorlijn, 70 historische sporen, 90% rolstoel toegankelijk, ondersteund door een wandelgids, aanvulling vanuit een website met talloze wetenswaardigheden, daarnaast een aanzet voor gebruik van apps. Een unieke combinatie van toevoegingen aan een wandelpad dat daarmee een bijzonder pad genoemd mag worden'
1 opmerking: